Orban o cearta pe Merkel: „Ne-am predat Turciei. Siguranta UE nu poate fi lasata in mainile unui stat din afara Uniunii”

0 54

Presata de Angela Merkel, UE s-a predat Turciei in criza refugiatilor iar consecintele sunt imprevizibile, a spus premierul ungar Viktor Orban intr-un interviu acordat saptamanalului german Wirtschafts Woche.

Orban lanseaza un atac dur asupra Angelei Merkel, in ziua in care aceasta, impreuna cu alti lideri europeni, a plecat intr-o vizita delicata in Turcia cu gandul de a inmuia Ankara cu privire la intelegerea referitoare la migranti. Mentionam ca statul turc a amenintat, de curand, ca intelegerea cu UE va pica daca cetatenii sai nu vor putea circula fara vize in spatiul comun european.

„Ne-am predat in fata Turciei. Din astfel de lucruri nu ai niciun castig. Siguranta UE nu poate fi lasata in mainile unui stat din fara Uniunii”, a spus Orban.

Intelegerea initiala prevedea ca toti migrantii ilegali, care au sosit in Grecia dupa 20 martie, sa fie trimisi in Turcia, inclusiv solicitantii de azil. Pentru fiecare sirian trimis in Turcia, UE se angajeaza sa primeasca un alt sirian din Turcia, dar nu mai mult de 72.000 de persoane.

In schimb, UE s-a angajat sa plateasca Turciei 3 miliarde de euro, i-a promis ca reia discutiile de integrare si ca va grabi procesul prin care turcii vor mai avea nevoie de viza de intrare in spatiul comun european.

De atunci, Ankara si-a marit pretentiile, insistand ca, pana in 2018, sa mai primeasca inca 3 miliarde de euro, sustinand, totodata, ca nu e obligata sa respecte intelegerea daca, pana in iunie, cetatenii turci nu vor putea intra fara vize in UE.

„Noi, tarile din UE am platit deja trei miliarde Turciei, in curand ii vom mai datora alte trei miliarde. Nici nu putem banui cand se va termina acest proces. Am sprijinit aceasta strategie la momentul respectiv, cu conditia sa existe si un sistem de aparare a granitelor. Bruxelles greseste, indreptandu-si atentia doar spre impartirea refugiatilor si nu pe apararea granitelor sale”, a incheiat Orban.

Recomandari