Oraş minier unic în lume. Săcărâmb, un colţ de rai ascuns în munţii Apuseni

0 33

O aşezare de un rar pitoresc, un oraş minier unic în lume situat pe malul drept al Mureşului, pornind de la Deva spre nord, în masivul Setras este Săcărâmbul
Săcărâmb, una dintre aşezările care au dus faima ţării noastre până dincolo de graniţe încă de acum aproape trei secole, păstrează şi astăzi cu mândrie mărturiile vremurilor de glorie şi panorame splendide care i-a făcut şi pe mai-marii judeţului să îşi orânduiască aici maiestuoase case de vacanţă.

Oraş minier unic în lume
La Săcărâmb se ajunge pe drumul Deva-Şoimuş-Certeju de Sus. Iar dacă treci dealurile, de aici ajungi în staţiunea Geoagiu-Băi.
Cine doreşte să rămână însă în Săcărâmb pentru câteva zile, are multe de văzut şi de aflat despre istoria satului ascuns în munţii Apuseni. Săcărƒmbul a fost un oraş minier pe teritoriul căruia s-au descoperit peste 100 de tipuri de minerale, două dintre acestea fiind unice în lume, iar altele cinci au mai fost identificate doar în Africa de Sud. Prima galerie minieră a fost realizată în 1746, iar în timp alte câteva sute şi-au făcut loc în inima munţilor.
Vreme de 128 de ani (1748-1876), complexul minier a fost considerat cel mai rentabil din Europa, obţinându-se peste 40 de tone de aur din acest zăcămƒnt. De acest zăcămƒnt se leagă descoperirea şi descrierea pentru prima dată în lume a mineralelor: krenerit, muthmannit, săcărƒmbit, telurit, petzit, silvanit.
Între anii 1802-1814, Săcărƒmbul a constituit un centru al iluminismului romƒnesc reprezentat de Şcoala Ardeleană. Localitatea s-a dezvoltat odată cu mina. În 1835, tot aici a fost înfiinţată prima Şcoala Medie de Minerit din sud-estul Europei. În 1862, ea s-a transformat în Institut de Subingineri, de asemenea, primul din această parte a continentului. În acea perioadă, la exploatările miniere de la Săcărâmb efectuau stagii de practică studenţi din mai multe ţări.

Ce vizităm?
Cine ajunge prin aceste locuri poate să viziteze mai multe obiective turistice printre care: Biserica trăsnită, izvorul Franz Josef, Altarul Sfintei Varvara – Protectoarea minerilor, Biserica Romano-Catolică, Rezervaţia Naturală Măgurile Săcărƒmbului.
Biserica trăsnită, aşa cum o numesc localnicii, a fost o biserică greco-catolică zidită în 1800 şi distrusă de către un fulger 170 de ani mai tƒrziu. Ruinele acesteia veghează încă oraşul de pe creasta pe care a fost aşezată.
Cea mai veche biserică din zonă este însă Biserica Romano-Catolică, zidită în 1777 şi al cărei mobilier datează de mai bine de 100 de ani. Rezervaţia de fagi albi, pe care localnicii o numesc „Pădurea de Argint”, se întinde pe o suprafaţă de 13 hectare.

—————-
Curiozităţi

*Între 1920 şi 1930, Săcărƒmbul avea 14.000-15.000 de locuitori, spre deosebire de Deva unde erau 8.000.
*Pe o rază de 10-15 kilometri în aval ies la suprafaţă ape minerale carbogazoase şi termale.
* Se spune că Săcărambul este una dintre cele mai puternic magnetizate zone de pe Terra şi că este unul dintre punctele de concentraţie maximă a energiilor lumii

—————–
1000
de metri este altitudinea la care se află situat satul Săcărâmb

Recomandari