Oprişan mulţumeşte Guvernului şi Vioricăi Dăncilă după OUG-ul „pentru baronii PSD”

Marian Oprişan, stâlp al PSD şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, le mulţumeşte Guvernului şi premierului Viorica Dăncilă în particular pentru controversata Ordonanţă de Urgenţă în baza căreia preşedinţii de consilii judeţene urmează a fi aleşi prin vot uninominal.

Potrivit lui Oprişan, prin această ordonanţă văzută de Opoziţie şi de parte din societatea civilă drept un demers în favoarea baronilor locali, se „revine la normalitate”, iar „preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni”.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan mulţumeşte Guvernului României „pentru că susţine cu adevărat reforma în administraţia locală şi a fost de acord cu cererea preşedinţilor consiliilor judeţene de a fi reintrodus votul uninominal.

Prin aprobarea, în Şedinţa de Guvern de luni, 3 iunie 2019, a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, Guvernul României dă curs solicitării legitime a preşedinţilor consiliilor judeţene care au cerut ”alegerea preşedintelui consiliului judeţean prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”. Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte al României – poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg!”, transmite Oprişan prin intermediul unui comuniat de presă remis de UNCJR.

Oprişan mai susţine că actualul mod în care sunt aleşi preşedinţii de consilii judeţene, de către consilierii judeţeni, este unul anacronic şi nu reprezintă, de fiecare dată, voinţa cetăţenilor dintr-un judeţ.

„Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor judeţeni a fost dat ca urmare a unei înţelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Ţin să mulţumesc Primului-Ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi Ministerului Justiţiei pentru iniţierea actului normativ aprobat”, declară Marian Oprişan, Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

„La sfârşitul lunii mai, preşedinţii consiliilor judeţene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR susţinerea alegerii preşedintelui prin vot uninominal şi l-au mandatat pe Preşedintele UNCJR să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii”, mai susţine Oprişan.

Reamintim că Opoziţia şi preşedintele Iohannis au criticat în termeni duri adoptarea ordonanţatei prin care preşedinţii de CJ vor fi aleşi prin vot uninominal, această OUG fiind văzută drept un cadou pentru „baronii PSD.”Potrivit Preşedinţiei, în mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţie. Adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene.

„Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie confundat cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative. De altfel, chiar Constituţia prevede în mod expres că autorităţi ale administraţiei publice locale sunt primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene. Preşedintele consiliului judeţean nu este, aşadar, consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcţie prin vot direct. Argumentul invocat de Guvern, că preşedintele de Consiliu judeţean ar trebui să fie ales de popor nu se susţine pentru că nu există practic un ‘popor’ al judeţului şi maschează de fapt disperarea PSD, care a înţeles că este pe punctul de a pierde majoritatea în foarte multe Consilii judeţene”, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More