Omul de care se tem atât miniştrii ruşi, cât şi petroliştii americani. „Este cel mai periculos om de pe planeta”

0 48

Concedieri de zeci de mii de oameni, găuri financiare de miliarde de dolari, deprecieri de valute, scumpiri, creşteri de taxe, schimbări la nivel înalt, magnaţi sărăciţi peste noapte sau războaie. Acesta este „palmaresul“ unui singur om: prinţul Mohammed bin Salman.

Nu aţi auzit de el, dar a fost gratificat drept „cel mai periculos om din lume“ de către ziarul britanic „The Independent“ în luna ianuarie. La 12 ani, Mohammed bin Salman participa la şedinţele conduse de tatăl său, Salman, pe când era guvernator al provinciei Riyadh din Arabia Saudită.

La 17 ani distanţă, ajungea cel mai tânăr ministru al Apărării din lume, la doar 29 de ani. Imediat după moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, din ianuarie 2015, a fost încoronat la conducerea ţării fratele acestuia, Salman, care avea pe atunci 79 de ani. Salman a jurat să continue politicile predecesorului său, însă, între timp, lucrurile s-au precipitat. Regele Salman l-a numit anul pe fiul său favorit, Mohammed bin Salman, drept ministru al Apărării. Născut la Jeddah în 1985, acesta este al doilea pe linia succesorală la tron, după Mohammed bin Nayef, ministrul de Interne al Arabiei Saudite şi prim-vicepremier.

Războiul din Yemen

Nici bine nu a fost numit în funcţie că în martie 2015, la doar două luni de la numire, Arabia Saudită a intervenit militar în Yemen. Autorităţile de la Riyadh au intervenit în favoarea preşedintelui oficial Abd Rabbuh Mansur Hadi. Acesta fusese forţat să plece în exil după ce rebelii houthi au cucerit mari porţiuni din ţară. Alte teritorii sunt controlate de către forţele loiale fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, dat jos de populaţie în timpul „Primăverii arabe“ din 2011.

În fine, alte bucăţi se află sub controlul Al Qaeda, iar câteva zone sunt sub dominaţia Statului Islamic. Avioanele Arabiei Saudite, împreună cu forţe din alte state arabe – Egipt, Maroc, Sudan, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar şi Bahrain – bombardează de atunci poziţii din Yemen. Rezultatul: peste 6.000 de victime, jumătate fiind civili. Potrivit organizaţiei Human Rights Watch, coaliţia condusă de Arabia Saudită a folosit arme interzise, respectiv bombe cu fragmentare.

Dar zelosul Mohammed bin Salman a luat în calcul doar războiul dus împotriva rebelilor houthi, sprijiniţi de Iran, fără a vedea că o ameninţare şi mai mare o constituie extinderea influenţei Al Qaeda în peninsulă. Citiți articolul integral pe adevarulfinanciar.ro

Recomandari