O româncă, eroină în Italia după ce a salvat viața unui bărbat care suferise un infarct

0 36

Gina Giorgiana Mustață, din Craiova, o româncă de 31 de ani cu diplomă de infirmieră profesionistă, care din necesitate lucrează și ca barmaniță, a salvat viața unui bărbat de 67 de ani din Aosta, care s-a prăbușit la scurt timp după ce a comandat o cafea, scrie gazetaromaneasca.com.

Bărbatul, un carabinier pensionat, a intrat în bar și a cerut o cafea. Nici nu a apucat să ducă ceașca la gură că s-a și prăbușit, pierzându-și conștiința și lovindu-se cu capul de un colț al tejghelei. Ca și cum nu era de-ajuns, din rana de la cap a început să curgă sânge și în câteva clipe acesta i-a astupat căile respiratorii.

„Nu mai simțeam pulsul – povestește infirmiera-barmaniță care i-a acordat primul ajutor cu promptitudine – acel bărbat avea fața cianotică. În mod evident era vorba de un infarct”, a povestit românca.

Conștientă de ceea ce se întâmpla a început să-i practice un masaj cardiac, cinci apăsări rapide pe piept, cu ambele mâini, o scurtă pauză și apoi totul de la capăt. Alți clienți au telefonat la serviciul de urgență și o tânără, și aceasta infirmieră, s-a alăturat Giorgianei în acțiunea de ajutor: „După câteva minute carabinierul a început să dea ceva semne de viață – își amintește – semne vagi dar concrete”.

O intervenție de salvare extremă ca la carte, care a permis personalului medical să ajungă la timp: medicul și paramedicii acționează defibrilatorul și tubul de oxigen, apoi cursa la spital și internarea la terapie intensivă. Sâmbătă dimineață, medicii constată că bărbatul de 67 de ani și-a revenit, nu-și amintește nimic, însă inima sa a depășit evenimentul critic și în câteva zile va putea părăsi spitalul pentru a urma o terapie de susținere cardiacă.

Gina Giorgiana Mustață din Craiova i-a salvat viața, scrie publicația Aosta Cronaca. Tânăra infirmieră din Aosta a spus apoi că a văzut-o pe Giorgiana efectuând un masaj cardiac perfect din punct de vedere tehnic, de manual. Potrivit medicilor, faptul că fostul carabinier trăiește este numai meritul infirmierei-barmaniță care a știut să intervină cu competență, rapiditate și tărie de caracter.

Infirmiera profesionistă Gina Giorgiana Mustață a lucrat șase ani în secția de terapie intensivă a spitalului din Craiova. Este în Italia de mai mulți ani și în februarie a obținut atestatul de validitate profesională la școala de infirmieri din Trieste cu punctaj maxim.

Recomandari