O conspirația SUA-UE a fost demascată: europenilor li se vor băga pe gât alimente modificate genetic și carne cu hormoni

Organizatia non-guvernamentala ecologista Greenpeace a anuntat ca a intrat in posesia a 248 de pagini de documente confidentiale ce cuprind aproximativ doua treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb, ce va fi incheiat intre UE si SUA.

Din lectura acestor documente, Greenpeace sustine ca rezulta ca executivul european a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protectie a sanatatii si mediului, relateaza AFP, citata de ziare.com.

Intr-o conferinta de presa organizata dupa ce a publicat documentele, expertii Greenpeace au prezentat in detaliu modul in care SUA preseaza UE sa cumpere mai multe din produsele sale agricole.

Negocierile privind TTIP se poarta in spatele usilor inchise „cu intentia de a crea un berbec de asalt care sa elimine si cele mai solide prevederi privind protectia mediului inconjurator si a consumatorilor”, a declarat Juergen Knirsch, expert pe probleme de comert la Greenpeace.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana, care conduce echipa de negociatori a UE, ar trebui sa recunoasca faptul ca nu a informat in mod adecvat publicul in legatura cu termenii acordului si de asemenea ca ar trebui sa apese pe „butonul de restart”, deoarece actuala forma a acordului nu mai poate fi salvata.

Potrivit Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protectia consumatorilor care blocheaza organismele modificate genetic si carnea tratata cu hormoni, prin inlaturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenta in reglementare atunci cand exista indoieli stiintifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Documentele mai arata ca autoritatile de la Washington au amenintat UE ca vor bloca eforturile destinate facilitarii exporturilor de autoturisme europene daca, in schimb, Europa nu accepta sa permita vanzarea mai multor produse agricole americane.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *