Nuntă tradițională impresionantă în Țara Oașului. Fotografii spectaculoase

0 58

Doi tineri frumoși, Anamaria și Ion, și-au unit sâmbătă destinele la Racșa organizând o nuntă tradițională cum rar se vede în Țara Oașului. Fotograful negreștean Remus Țiplea a surprins străvechiul obicei în fotografii de-a dreptul spectaculoase. Nunțile tradiționale sunt destul de dese în ultimii ani în Oaș, însă puțini miri păstrează tradiția cu sfințenie, așa cum s-a întâmplat la Racșa.

Aproximativ 30 de domnișoare și domnișori de onoare, gătiți toți în frumosul port oșenesc, au participat, alături de miri, la spectacolul nunții tradiționale.

1469442500-6988-nunta-traditionala-Racsa-1

1469442500-6014-nunta-traditionala-Racsa-2

1469442501-2021-nunta-traditionala-Racsa

1469442500-4679-nunta-traditionala-Racsa-3

1469442499-7040-nunta-traditionala-Racsa-4

Potrivit obiceiului, odată ce mireasa și-a îmbrăcat straiele tradiționale, feciorii intră în dansul din casa miresei, în timp ce sosește și stegașul cu steagul. Acesta este urmat de aproape de o ceată de feciori care fac parte din „oastea” mirelui. În apropiere de gospodăria cu nunta, aleargă în goană spre casă, trecând peste încercarea de rezistență a grupului de feciori din „oastea” miresei, surprinși de apariția rapidă, și luptând cu unele dintre socăcițe care fac mari eforturi să le răpească steagul.

Paza atentă și energică a steagului este o îndatorire a stegașului și a cetei sale, deoarece în cazul în care I se răpește steagul, el este făcut de rușine și obligat să-l răscumpere plătind o mare cantitate de băutură.

După descoperirea miresei, purtătorii steagului joacă roata bărbătească cu tropotit sacadat și multă energie ritmică, rotindu-se de trei ori de la dreapta la stânga în jurul mesei din camera miresei, în timp ce aceasta, cu câteva dintre fetele din jurul ei, dansează sus pe ladă și în unele sate chiar pe masă.

Stegașul face un dans în doi cu mireasa, după care bate cu „bota” steagului în masă, strigând în cor cu ceata lui și cu toată puterea să vină gazdele cășii, rudele miresei.

Strigarea se repetă de două, trei ori, până ce acestea se adună în ordinea gradului de rudenie, în ordine ierarhică, se sărută cu mireasa care le închină la toți paharul, râzând și mai mult plângând înduioșată și de versurile bulciugului de despărțire și de rămas bun recitat de taroste.

Recomandari