Nu pentru ”Kolozsvar”! Judecătorii au decis că Primăria Cluj nu este obligată să instaleze plăcuțe multilingve

0 44

Primăria Cluj-Napoca nu este obligată să instaleze plăcuțe multilingve la intrările în oraș. Asta a u decis Judecătorii Tribunalului Cluj. Astfel, acțiunea în instanță a Asociației Minority Rights s-a soldat cu un eșec. Demersul acesteia de a obliga municipalitatea clujeană să instaleze plăcuțe multilingve a fost respins de Tribunalul Cluj în ședința de luni, 15 februarie.

”Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei. Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Primarului Municipiului Cluj-Napoca. Respinge ca neintemeiata actiunea in contencios administrativ”, se arată în soluția pe scurt.

Reprezentanții asociației au anunțat că așteaptă motivarea deciziei, după care vor face apel, informează citynews.ro.

În 2015, primăria clujeană a câștigat procesul intentat de Landman Gabor, președintele Fundaţiei “European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”, pentru montarea de plăcuțe bilingve la intrările în oraș.

Potrivit Legii 215/2001, montarea plăcuţelor bilingve se aplică dacă ponderea populaţiei de origine maghiară depăşeşte 20%, însă la recensămintele din 2002 şi în 2011, aceasta reprezenta sub 15% din populația municipiului. Totuși, în articolul 131 din legea 215/2001, se precizează că prevederile acesteia sunt aplicabile şi „dacă ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi scade sub procentul prevăzut la art. 19 (20% – n.r.)”, decizia aparținând autorităților locale.

Recomandari