Norvegia va construi primul tunel din lume pentru nave, intre timp in Romania nu suntem in strare sa face 1 km de autostrada

0 57

Statul nordic a stabilit începerea construirii primului tunel naval din lume în anul 2018. Astfel, ambarcațiunile vor putea evita fiordurile periculoase.

Norvegia va începe lucrările la primul tunel pentru nave va traversa, în punctul său cel mai îngust, Peninsula Stad. Aici Marea Nordului comunică cu Marea Stadhavet şi nu fără consecinţe: mai mult de 100 de zile de furtună pe an, o combinaţie periculoasă de vânt, curenţi şi valuri. Marea Stadhavet este una dintre cele mai periculoase pentru navele care circulă de-a lungul coastei Norvegiei.

Stad skipstunnel va fi o lucrare grandioasă.  Lung de 1,7 km, înalt de aproape 46 metri şi lat de aproximativ 36 metri, tunelul va permite trecerea chiar şi a navelor foarte mari.

Costul lucrărilor nu este deloc de neglijat: Planul Naţional de Transport 2014-2023, are alocată suma de un miliard de coroane norvegiene, echivalentul a peste 100 de milioane euro.

Construcţia va necesita extragerea a 7,5 milioane de tone de rocă în cel puţin patru ani. Se va face și un pod pietonal la deschiderea spre sud, astfel încât să permită turiştilor să urmărească navele care intră şi ies din tunel.

Sursa:news.sky.com

Recomandari