Nicolai se dezlănţuie la adresa lui Verhofstadt şi Weber: Destul! M-am săturat să ne daţi ordine de la Bruxelles

0 51

Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a avut o ieşire extrem de dură, pe pagina sa de Facebook, la adresa liderilor grupurilor ALDE şi PPE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt şi Manfred Weber, care şi-au manifestat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, proaspăt pusă sub control judiciar de Secţia pentru investigarea magistraţilor.

Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt şi Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care îşi permit să dea ordine sistemului de justiţie din România şi cer suspendarea legilor din ţara noastră doar pentru ca ei să-şi bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea EPPO.

Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereţi permanent o justiţie independentă, dar ne daţi ordine de la Bruxelles pentru că cei care vă servesc interesele să fie exoneraţi de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alţii să o conteste. Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept şi propriii cetăţeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european. Am înţeles clar că voi sunteţi cei care vreţi o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care şi-au făcut un scop în viaţă din a-i umili pe ceilalţi. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat şi care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarităţii, a egalităţii dintre cetăţeni şi statele membre.

Sper ca următorul Parlament European să nu vă mai găsească în poziţii din care să vă manifestaţi în acest mod faţă de Europa deoarece voi sunteţi cei care faceţi cele mai mari deservicii acestui proiect!„, a transmis Norica Nicolai.

Reamintim că vineri seara, după aproape şapte ore de audieri, Kovesi a fost pusă sub control judiciar într-un dosar deschis în urma unei plângeri a fostului deputat fugar Sebastian Ghiţă. În cadrul măsurii, fostei şefe DNA i-au fost impuse mai multe interdicţii şi obligaţii – să se prezinte la secţia de poliţie, să nu părăsească ţara fără permisiune, să nu vorbească cu presa şi să nu mai profeseze la Parchetul General.

Kovesi neagă acuzaţiile ce i se aduc, arătând că de doi ani este hărţuită şi avertizând că ceea ce se întâmplă este parte a unei campanii menite s-o oprească să devină procuror-şef european. Şi nu se rezumă doar la a nega acuzaţiile, ci întreprinde şi măsuri. LCK a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura preventivă a controlului judiciar.

Reacţiile la nivel european nu au întârziat să apară. O serie de europarlamentari în frunte cu preşedintele PE, Antonio Tajani, au avut luări de poziţie tranşante în acest caz.

Cea mai dură ieşire a fost a liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber:

Sunt foarte îngrijorat de rapoartele media privind procedurile judiciare împotriva Laurei Kovesi, candidatul Parlamentului European pentru funcţia de Procuror-Şef European. Acest lucru este total inacceptabil în Europa şi fără precedent pentru un stat care deţine preşedinţia Consiliului UE.

Fac apel la ceilalţi membri ai Consiliului să ia atitudine împotriva acestui lucru, iar Comisiei Europene să garanteze că această procedură de selecţie este corectă şi independentă. Ne aşteptăm la o reacţie dură din partea prim-vicepreşedintelui Comisiei, Timmermans.

Dacă procedurile judiciare împotriva doamnei Kovesi nu vor fi oprite, vom solicita o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. Facem în acelaşi timp un apel la PES şi la ALDE să ia atitudine împotriva celor două partide înfrăţite din Guvernul României„.

Recomandari