Când Laura Codruța Kovesi a fost responsabilă de agenția anticorupție a României, mii de oficiali guvernamentali și lideri de afaceri au fost urmăriți cu succes în ceea ce a devenit o victorie importantă în lupta împotriva mitei într-o țară care se numără printre cele mai corupte din Europa, scrie New York Times.
Dar, ca procuror independentdoamnaKovesi și-a făcut, de asemenea, dușmani puternici. Ministrul justiției din România, Tudorel Toader, a declanșat înlăturarea sa din vara trecută, acuzându-o că a abuzat de puterile sale și a distrus imaginea României în străinătate, atrăgând public atenția asupra problemelor de corupție ale țării.

Acum,Kovesi se află în prima fază de selecție pentru a fi primul procuror alUniunii Europene, iar Toader conduce o încercare de a-i împiedica numirea. Laînceputul acestui an, domnul Toader a propus, de asemenea, o legislație care să permită politicienilor și altor condamnați pentru corupție din 2014 să atace verdictele – ceea ce ar putea conduce la o amnistiere.

Această luptă care se desfășoară acum între două dintre cele mai importantepersoane ale lumii juridice din țară este o reflecție strictă a abordării neclintite a României față de corupție, care atinge cele mai înalte niveluri din politică și care persistă de zeci de ani.

Citeste si:

„Cred că membrii comitetului de selecție nu cunosc abuzurile comise de LauraCodruța Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept”, a declarat Toader pentru jurnaliști săptămâna trecută după ce a fost anunțat că eaeste preferata dintre cei trei finaliști pentru slujba de procuror european.

România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, s-a luptat mult timp cu corupția înrădăcinată și a fost criticată puternic în ultimii ani pentru atacurile asupra valorilor democratice. Țara a făcut demersuri pentru a opri mita la nivel înaltîn special în mandatul d-nei Kovesi la agenția anticorupție, care a câștigatlaude de la Uniunea Europeană.

Propunerea lui Toader de a permite contestarea verdictelor de corupție ar aduce beneficii multor politicieni, inclusiv lui Liviu Dragnea, liderul puternic al Partidului Social Democrat care a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare pentru abuz în funcție cu o lună înainte ca dnaKovesi  fie îndepărtată, se mai arată în articolul din NYT.

Pe 21 iunie, Dragnea a fost găsit vinovat de abuz în serviciu pentru  a intervenit pentru a ține doi salariați ai partidului său, care nu au îndeplinit nici o activitate pentru stat, pe salariu în sectorul public, din 2006 până în 2013, când acesta era lider al unui consiliu județean. Agenția anticorupție – condusă în acel moment deKovesi – a avut un rol esențial în urmărirea penală.

Citește și:

Publicul a reacționat împotriva încercării guvernului de a slăbi statul de drept. În 2017, românii au organizat cele mai mari proteste stradale dintr-un sfert de secol după ce a fost adoptată o ordonanță de urgență care efectiv a decriminalizat corupția de nivel inferior. Protestele antiguvernamentale de laBucurești, au devenit violente anul trecut, când poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea.

Opoziția publică a lui Toader față de numirea doamnei Kovesi a provocat reacții puternice acasă. Cele două mari partide de opoziție au susținut candidatura. Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal l-a îndemnat pe Toader să-și înceteze eforturile de a submina numirea, denunțându-le drept „dăunătoare pentru România”.

În cursul unei vizite în România săptămâna trecută, Gunther Krichbaum, membru al Parlamentului german și președinte al Comisiei pentru afaceri europene, i-a cerut lui Toader să o sprijine pe Kovesi, afirmând că tot ce a făcut a fost să lupte pentru supremația legii și combaterea corupției.

Odată cu decizia care necesită doar o majoritate de voturi, este puțin probabilca România să poată bloca numirea doamnei Kovesi, conchide NYT.