Negocieri aprinse în CEX PSD,pentru şefia partidului

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit marţi într-o şedinţă în care era aşteptată demisia liderului partidului Viorica Dăncilă, ca urmare a rezultatului slab pe care aceasta l-a obţinut la alegerile prezidenţiale.

Este seara răfuielilor în Partidul Social Democrat, la două zile după ce Viorica Dăncilă a pierdut alegerile pentru Cotroceni. Dacă până marți la prânz era aproape sigur că va pleca de la vârful partidului, la presiunea taberei conduse de Marcel Ciolacu, şeful Camerei Deputaţilor, după-amiaza, scenariul s-a răsturnat: Viorica Dăncilă nu şi-ar mai da demisia din funcţia de preşedinte al social-democraţilor.

Cert este că toată ziua s-au purtat negocieri aprinse pentru şefia partidului, însă abia după şedinţa comitetului executiv, din această seară, lucrurile ar putea fi tranşate.

Două zile de negocieri intense preced şedinţa Comitetului Executiv PSD în care se decide soarta Vioricai Dăncilă şi a viitoarei formule de conducere. Marcel Ciolacu i-a făcut Vioricai Dăncilă două vizite acasă- şi ieri, şi azi- şi reuşise să o convingă să se retragă de la şefia partidului. I-a oferit, în schimbul demisiei, un loc eligibil pe liste la parlamentare şi preşedinţia organizaţiei de femei.

Marcel Ciolacu i-a chemat la discuţii pe liderii PSD din teritoriu. Împreună, şi-au propus nu doar debarcarea şefei PSD, ci şi a preşedintelui executiv, Eugen Teodorovici, şi a secretarului general, Mihai Fifor.

Eugen Teodorovici, cel care ar vrea să preia frâiele partidului, dacă Viorica Dăncilă pleacă de la şefia PSD, a refuzat categoric să-şi dea demisia. Mai mult, a reuşit chiar să o convingă pe Dăncilă să nu mai renunţe la funcţie. După discuţiile cu Marcel Ciolacu, ea şi-a sunat colegii din Comitetul Executiv şi le-a spus că nu mai pleacă de la şefia psd.

Şi Fifor a acceptat iniţial să demisioneze şi a anunţat pe Facebook. Dar s-a răzgândit şi el şi şi-a modificat anunţul pe internet, spunând doar că este nevoie de schimbarea echipei din care face parte.

Marcel Ciolacu, noul lider informal al taberei anti-Dăncilă, a strâns în jurul său peste 30 de organizaţii judeţene, care vor o conducere colectivă. Ciolacu ar urma să fie preşedinte interimar, iar Paul Stănescu secretar general. Ieri se vorbea de o nouă conducere colectivă cu cinci preşedinţi executivi, printre care şi Gabriela Firea şi Niculae Bădălău. Numai că primarul Capitalei s a delimitat de aceste negocieri, iar Bădălău pare că a schimbat tabera.

Cum varianta cu trei lideri – preşedinte, secretar general şi preşedinte executiv- nu a fost pe placul social democraţilor din teritoriu, echipa condusă de Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu ar urma să fie formată din 8 vicepreşedinţi, reprezentanţi ai regiunilor. Noua conducere a PSD ar fi una de tranziţie, până la organizarea unui congres, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Toate deciziile se iau în marți seară la o şedinţă care se anunţă lungă şi furtunoasă.

Desfășurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 19:25 În cadrul CEX, Dăncilă a luat prima cuvântul și le-a cerut colegilor să spună ce vor.

Marian Oprișan a zis apoi că el își dă demisia din funcția de vicepreședinte al PSD:

UPDATE 18:45 Carmen Dan a anunțat că își dă demisia din funcția de vicepreședinte al PSD.

UPDATE 18:41 Gabriela Firea: „Trebuie să rămânem uniți și să ne reformăm, așa cum ne cer atât votanții noștri, cât și cei care ne-au dezamăgit. Trebuie să aducem oameni tineri lângă noi, oameni de valoare, să reconstruim partidul, să nu ne sfâșiem, să dăm mesaje pozitive.”

UPDATE 18:36 Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, la intrarea în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că nu îşi va da demisia din funcţia deţinută în partid şi că este nevoie de un congres care ar trebui făcut cât mai repede, ”dar ţinând cont de nişte fapte care trebuie parcurse”, transmite news.ro.

Întrebat de jurnalişti dacă Viorica Dăncilă va demisiona din funcţia de preşedinte al PSD, Eugen Teodorovici a declarat că ”este preşedinte, ştie ce are de făcut”.

În privinţa propriei demisii, Teodorovici a spus că nu şi-o va înainta.

”Am spus că nu îmi dau demisia. Sunt votat de un număr important de colegi şi cred că ar fi lipsă de respect pentru acest vot. Eu niciodată nu am cedat în competiţii şi cred că este statutar şi este un respect faţă de noi, de colegi, că am respectat ceea ce am votat în Congres, adică statutul”, a spus Teodorovici.

UPDATE 18:30 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus, marţi, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că ”demisia este un act unilateral”, după ce luni s-a vehiculat că ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să demisioneze.

Marcel Ciolacu a evitat să facă declaraţii cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple în PSD după eşecul de la alegerile prezidenţiale, el spunând că nu nu poate cere ”demisia cuiva”.

„Nu comentez ce spun colegii mei. Demisia este un act unilateral. Eu nu sunt în măsură să iau. (…) Nu pot cere demisia cuiva”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat de ce s-a răzgândit Viorica Dăncilă în condiţiile în care i-a transmis că îşi va depune mandatul Ciolacu a răspuns: „Nu cunosc”.

UPDATE 18:10 Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, consideră că ar fi „foarte binevenit” un Congres al PSD, că acesta ar trebui să fie convocat cât mai repede, eventual înainte de Crăciun, iar discuţiile trebuie să fie despre proiect nu despre oameni.

„Ăsta nu e momentul să vorbim de oameni, e momentul să vorbim de proiecte, să lăsăm mărunţişurile şi interesele mici, personale spune Bădălău.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu spune că Viorica Dăncilă şi-a făcut datoria pe deplin în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale şi a făcut tot ce este omeneşte posibil în cursa electorală pentru a obţine cel mai mare scor, într-o perioadă nu foarte bună în PSD.

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că nu cere “nimănui demisia” întrucât acesta este un act unilateral, că este nevoie de un consens în PSD şi că partidul are nevoie de un Congres.

UPDATE: Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă nu se mai retrage de la conducerea partidului. A sunat personal colegii din CEx ca să îi anunțe de această decizie.

Cei care ar fi convins-o să renunțe la demisie ar fi Orlando Teodorovici, Gabriel Oprea și Codrin Ștefănescu. Ei susțin că Dăncilă ar trebui să rămână în funcție până în februarie, când se va propune să aibă loc un congres PSD.

Dăncilă ar urma să preia funcţia de preşedinte interimar – până la organizarea unui congres al partidului.

Dăncilă: Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru

Ședința CEX vine după ce candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a pierdut alegerile în faţa candidatului PNL, actualul preşedinte, Klaus Iohannis. Dăncilă, a anunţat încă de duminică seară că va fi făcută o analiză a rezultatului obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, menţionând că deşi unii îi cer demisia, nu va face acest gest.

„Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru, pentru că eu consider că partidul este mai important şi consolidarea noastră pentru alegerile locale şi parlamentare mult mai importantă decât lupta politică din interiorul partidului”, a susţinut Dăncilă, potrivit Agerpres.

Totodată, duminică seară, după aflarea primelor rezultate ale prezidenţialelor, Firea a afirmat că partidul nu are nevoie neapărat de o nouă conducere, ci de o nouă viziune.

Întrebată dacă PSD are nevoie de o nouă conducere, ea a spus: “Nu neapărat de o nouă conducere, pentru că avem o conducere statutar aleasă în urma unui congres, avem nevoie de o nouă viziune, de îndreptarea greşelilor şi erorilor pe care le-am făcut noi toţi. Trebuie să ne adunăm, să spunem sincer ce gândim, atunci când un coleg de-al nostru are o idee poate mai revoluţionară să nu-l mai înăbuşim, cum au fost CEx-uri în care mai veneam câţiva dintre noi să facem anumite propuneri de îmbunătăţire a activităţii partidului şi eram izolaţi sau daţi afară”.

Preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a susţinut că partidul are nevoie de “un nou început”, după “un rezultat dezastruos” la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

„Rezultatele ne arată (…) că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. (…) Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în şase luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!”, a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.

Şeful PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a afirmat, la rândul său, că este necesară o analiză serioasă în partid, cei care au condus campania electorală “să aibă bărbăţia să şi-o asume” şi a spus că ”în politică există un singur act: demisia sau alegeri”.

Potrivit unor surse politice, luni seară, aproximativ 35 de lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD reuniţi la o întâlnire informală convocată de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, au decis să solicite în cadrul CExN demisia conducerii partidului – preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi.

Conform surselor amintite, la întâlnire s-ar fi agreat ca în cazul în care Eugen Teodorovici, preşedintele executiv al PSD, şi Mihai Fifor – secretar general, vor refuza să demisioneze, să se ia calcul suspendarea celor doi din partid sau chiar excluderea. Până la organizarea unui congres, cel mai probabil în luna februarie, partidul au urma să aibă o conducere colectivă, susţin aceleaşi surse.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More