Nesimtita! Carmen Dan, mesaj pentru victimele din 10 august: E momentul să învăţăm să ne comportăm în astfel de situaţii

0 47

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a vorbit din nou, într-un interviu acordat Digi24, despre protestul din 10 august 2018, care s-a soldat cu sute de victime după intervenţia în forţă a Jandarmeriei.

În continuare Carmen Dan susţine că abordarea forţelor de ordine a fost „la fel” ca „în toate statele cu vederi democratice” – Franţa, Statele Unite etc.

Jurnalist: Ce le răspundeţi celor care spun că au fost persoane paşnice şi totuşi au avut de suferit?

Carmen Dan: Eu spun că în conformitate cu proceduri unanim acceptate şi folosite în toate statele cu pretenţii democratice, avertizarea este importantă şi sunt nişte norme ce dispun în sensul acesta: că semnale luminoase, că sonore. Cred că cineva care nu a fost atent la avertizări, poate n-a fost atent la semnalele luminoase. Când te afli într-o activitate de protest şi vezi în jurul tău se întâmplă lucruri şi vezi că degenerează, cred că reacţia firească pe care trebuie să o ai este să pleci din acea zonă.

Jurnalist: Pe scurt, spuneţi ca şi-au asumat riscul să rămână în Piaţa Victoriei?

Carmen Dan: Pe scurt, spun că e momentul să învăţăm să ne comportăm şi în astfel de situaţii. Vom avea întotdeauna deschiderea să transmitem ce ţine de practica militară pe care o are Jandarmeria în astfel de situaţii. Îi rog pe toţi să fie atenţi şi la ceea ce transmit forţele de ordine.

Jurnalist: Faceţi o invitaţie pentru protestatari ca la următoarele manifestări să îşi facă lecţiile?

Carmen Dan: Este o invitaţie la civism.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent.

Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs (în jur de 800).

Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Recomandari