Uniunea Salvaţi România reclamă, după o nouă serie de audieri în Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai, că PSD-ALDE urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri.

La audierile de marţi, Ministrul de Interne Carmen Dan a susţinut că procedura de vot la alegerile din 26 mai a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale şi de funcţionarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicaţi necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secţiile de votare şi multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu.

„În spatele unei false dorinţe de aflare a adevărului despre alegerile din 26 mai, ancheta PSD-ALDE a virat în mod clar spre Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. A fost susţinută mutarea sistemului de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) chiar de către Carmen Dan, după audiere. Ne paşte un mare pericol deoarece PSD a înţeles că în momentul în care se foloseşte numărare electronică, cu chei de verificare, e mult mai greu să te mai înţelegi cu doi primari de-ai tăi dintr-un colţ de judeţ care să-ţi mai completeze puţin cifrele, pentru că totul e electronic, lucrurile sunt mult mai verificabile”, a declarat deputatul Daniel Popescu, reprezentantul USR în Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai.

Citeste si:

USR nu susţine mutarea sistemului SIMPV sub controlul AEP, în condiţiile în care şefii instituţiei sunt numiţi politic, iar ultimul şef – Daniel Barbu – este anchetat de DNA pentru acuzaţii de corupţie. Sistemul SIMPV şi-a dovedit deja eficienţa la alegerile locale şi parlamentare din 2016 şi nu poate fi cauza blocajului din diaspora.