„Ne guvernează lenea și dezinteresul, suficiența supremă tipic românească”. Profesor român la Academia Regală din Londra: Treziți-vă, tinerilor! Stingeți televizorul și învățați

0 60

Sălile mai mult goale de la Concursul Internațional George Enescu ce are loc în această perioadă la București, l-au făcut pe reputatul violonist și profesor de vioară la Academia Regală din Londra Remus Azoiței să transmită un mesaj dur tinerilor.

Adresându-se în special celor care studiază muzica și aspiră să ajungă pe scenele festivalurilor internaționale, Azoiței s-a declarat dezamăgit, afirmând că „ne guvernează lenea și dezinteresul, suficiența supremă a noastră tipic romanească, și de aceea ca nație am ajuns ce am ajuns și la muzică și la fotbal și la jocurile olimpice. Și o să ajungem și mai rău”, scrie miscareaderezistenta.ro.

Mesajul integral transmis pe violonistul Remus Azoiței  pentru tineri

”În această sală goală se ține marele concurs Enescu, secțiunea Vioară. Sunt extrem de dezolat că o asemenea competiție de calibru mondial are parte de o sală fără spectatori, este o RUȘINE. Unde sunt tinerii noștri muzicieni, viitorii interpreți de mâine? De ce nu sunt în sală, să învețe să ajungă în vârf? De ce atâta dezinteres?

De fiecare dată când ajung la București sunt asaltat de telefoane, de tineri care vor ca eu să îi ascult, să îi îndrum și să le arat calea spre a deveni violoniști adevărați, competitivi. Iar eu, deși într-o lipsă cronică de timp, de fiecare dată răspund cererilor cu drag și cu suflet, pentru că știu cum este când ai nevoie de o încurajare de la un artist mai matur. Toți vor să ajungă la Londra, la Berlin, sa cucerească scenele lumii.

Unde sunt acești tineri când li se pune pe tavă un concurs incredibil precum Enescu? Unde sunt viitorii aspiranți? Unde este junimea noastră muzicală, cei care vor fi concurenții de mâine? Ei acum nu pot spune că trebuie să cheltuie bani să se ducă peste hotare să învețe, acum li se dă totul la nas! Servit! Însă ei preferă să stea acasă să se uite la ProTV sau să citească Sportul… Rușine! Intrarea este liberă și nivelul acestui concurs este atât de ridicat, cum nu se poate descrie – este absolut incredibil cât talent se poate desfășura pe scena acestei competiții, în doar câteva zile. Unde sunteți, viitori muzicieni români, cei care mă sună cu ardoare de fiecare dată??

Juniorilor, să nu mai aud că mai doriți lecții de la mine, m-ați dezamăgit complet. Și nu numai voi, ci și profesorii voștri de la Liceu, de la Conservator – ei au șansa să învețe ca să vă pregătească mai bine. Unde sunteți cu toții?

În schimb îmi crește inima de bucurie când îl văd pe tânărul Ioan Octav Parlea care a asistat la întregul concurs până acum – iată un tânăr care știe ce vrea și va ajunge departe! La fel și distinsa sa profesoară, doamna Magdalena Ursu, sau minunata Corina Bura. Acești oameni au respectul meu cel mai adânc.

Oameni buni, ne guvernează lenea și dezinteresul, suficiența supremă a noastră tipic romanească, și de aceea ca nație am ajuns ce am ajuns și la muzică și la fotbal și la jocurile olimpice. Și o să ajungem și mai rău. Treziți-vă, tinerilor! Sunteți elevi al unui Liceu care poartă numele ilustrului nostru George Enescu, ce faceți voi pentru el? Cum vă permiteți să pretindeți că aspirați la nivelul cel mai înalt când de fapt sunteți sufocați de propria suficiență?…

Măcar din respect pentru concurenți care au venit din colțurile lumii să concureze… Nu vă miră că această postare este doar în limba română? Este, pentru că mie mi-e rușine de ce se întâmplă față de străinii care ne vizitează țara cu arta lor superbă.

Vom avea de aici încolo niște etape absolut senzaționale. Stingeți televizorul și veniți la Conservator, la Ateneu, admirați valoarea, invățați, fiți umili și avizi de muzică, de interpretare! Nu doar pretindeți că sunteți muzicieni în devenire, încercați să vă asumați acest rol în mod adevărat!

Vă aștept.”

Recomandari