A murit Muhammad Ali. Faimosul boxer avea 74 de ani

0 39

Fost boxer campion la categoria grea şi unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din lume, Muhammad Ali a murit pe 3 iunie, într-un spital din Pheonix, Arizona, în Statele Unite ale Americii. Suferea de o problemă respiratorie, complicată de Parkinson, arată BBC.

Conform declaraţiilor familiei boxerului, înmormântarea lui Muhammad Ali va avea loc în oraşul să natal, Louisville, Kentucky.

Boxerul american Cassius Marcellus Clay, cunoscut mai târziu sub numele de Muhammad Ali, a cucerit la Roma, la Jocurile Olimpice din anul 1960, titlul olimpic la categoria semigrea.

Născut la 17 ianuarie 1942, în Louisville, Cassius Clay avea la activ, în august 1960, la doar 18 ani, peste 100 de lupte la amatori. Era văzut ca un puşti obraznic, dar extrem de talentat. Nikos Spanakos, boxerul echipei la categoria pană, se întâlnise prima oară cu Clay un an mai devreme, la trialurile pentru Jocurile Pan-Americane din 1959. “Îmi aduc aminte de acel copil înalt, neruşinat, care ne tot spunea despre cum va intra el anul viitor în echipa olimpică, despre cum va câştiga aurul şi apoi titlul mondial la profesionişti. Mulţi am considerat că doar are gura mare, dar puştiul chiar ştia să boxeze”, a povestit peste ani Spanakos.

Ca să ajungă în finală, Clay trecuse de belgianul Yvon Becot, sovieticul Ghenadi Şatkov, campionul en-titre, şi de australianul Anthony Madigan. În finală, adversar i-a fost polonezul Zbigniew Pietrzykowski. Un boxer de 26 de ani, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Melbourne şi triplu campion european.

În primele două runde, disputa a fost echilibrată, dar începând din runda a treia pumnii lui Clay au început să îl lovească pe Pietrzykowski din toate unghiurile, iar finalul partidei l-a găsit pe acesta plin de sânge. Era 5 septembrie 1960. “Spectatorii m-au determinat să lupt mai dur decât trebuia. Când au huiduit victoria lui Crook şi eu eram următorul american în ring, ştiam că nu trebuie să las loc de discuţii”, a declarat ulterior Clay. A doua zi, americanul s-a întâlnit cu presa şi a declarat că este „cea mai grozavă zi din viaţa mea”. Pe 29 octombrie 1960, Clay disputa deja primul său meci ca profesionist. Până pe 11 decembrie 1981, când a luptat ultima oară, Clay, devenit între timp Muhammad Ali, a revoluţionat lumea boxului profesionist, câştigând 56 din totalul celor 61 de partide disputate.

Recomandari