Mureşan: Şansele lui Kovesi de a deveni Procuror-şef European cresc

0 41

Şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror – şef european cresc odată cu constituirea noului Parlament European. Astfel, potrivit europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan (ales vicepreşedinte al PPE), susţinerea politică pentru contracandidatul lui Kovesi, procurorul francez Bohnert, va fi mai mică după alegeri.

”Mandatul ramâne acelaşi, procesele legislative aflate în desfăşurare vor continua după alegeri exact din punctul în care s-au oprit, deci nu se reiau de la 0. Ca atare, poziţia PE după alegeri va fi neschimbată faţă de cea dinainte de alegeri şi anume că PE are un singur candidat pentru poziţia de procuror-şef european şi acesta este candidatul român.

Singurul atu al candidatului francez a fost susţinerea politică din partea guvernului francez. Guvernul Franţei în această perioadă în care se negociază cele mai importante poziţii la nivelul instituţiilor UE, adică preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European, preşedintele Băncii Centrale Europene, preşedintele Parlamentului European, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, în această perioadă guvernul Franţei are alte priorităţi şi, de aceea, eu am spus înainte de alegeri şi îmi menţin această declaraţie, că susţinerea politică pe care candidatul Franţei o are va fi diferită acum după alegerile europarlamentare de ce a fost înainte de alegeri. Franţa este evident că ţinteşte una dintre principalele poziţii la nivel european, pentru unele are şanse mai mari, pentru altele are şanse mai mici şi de aceea, e foarte clar că susţinerea politică pentru funcţia de procuror-şef european pentru candidatul francez va fi mai mică după alegeri”, a mai declarat Siegfried Mureşan pentru Digi24.ro.

Reamintim că negocierile pentru şefia Parchetului European au fost suspendate după ce vechiul Parlament European, care o susţinea pe Kovesi, şi Consiliul UE, care îl susţinea pe Bohnert, au eşuat să ajungă la un acord.

Recomandari