Moscova: E treaba istoricilor să caute tezaurul României trimis acum o sută de ani în Rusia

0 40

Ministerul rus de Externe a transmis că este treaba comisiei româno-ruse de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice.

Reacția vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri faptul că nu s-a întors nici până acum aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia, notează news.ro.

Rezerva de aur a Băncii Naţionale, bijuterii, colecţii de artă, arhive şi obiecte de cult au fost trimise în Imperiul Rus, în timpul Primului Război Mondial. La acea vreme, autoritățile celor două state au semnat un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autorităţile de la Moscova spre România.

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, guvernul român şi guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu.

”Comisia s-a reunit în repetate rânduri… Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în staţiunea română de la Sinaria. Partenerii au căzut de acord să-şi intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experţi pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arată în declaraţia Ministerului de Externe de la Moscova, citată de news.ro.

Rezultatele activității vor fi prezentate pe scurt în cadrul următoarei reuniuni, programată să se desfășoare în a doua parte a anului viitor, la Moscova.

Recomandari