Mobilizare de urgenta, protestatarii se strang in Piata Victoriei. De garda la sediul Guvernului pentru a impiedica adoptarea OUG-urilor pe justitie

0 55

Mai multe organizatii civice anunta organizarea de urgenta a unui protest in Piata Victoriei, de la ora 16.00, odata cu inceperea sedintei de guvern. Mai multe surse politice au anuntat ca ordonantele pe justitie se afla din nou pe masa guvernului, Liviu Dragnea facand presiuni infernale pentru a fi adoptate in sedinta de astazi.

„PERICOL IMINENT DE ADOPTARE A UNEI ORDONANTE DE URGENTA PENTRU MODIFICAREA CODURILOR PENALE! IESIM IN STRADA!

La ora 16.00 vom fi in fata Guvernului pentru a transmite un semnal clar Prim-ministrului Romaniei ca o eventuala adoptare a unei ordonante nu va ramane nesanctionata si ca vom protesta pana la caderea Guvernului. Vino si tu, e in pericol Romania si parcursul ei democratic european!

Toate informatiile publice si pe surse indica in mod credibil ca Guvernul Dancila pregateste adoptarea astazi, in sedinta de Guvern de la ora 16.00, a unei ordonante de urgenta de modificare a codurilor penale in sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescriptie sau extinderea termenului pentru recursul in anulare. Modificarile pregatite servesc politicienilor inculpati, trimisi in judecata sau condamnati pentru a scapa de raspundere penala. O astfel de modificare este fatala pentru statul de drept in Romania si va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformand Romania in paria Europei. Consecintele pentru romani si Romania sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunastarii romanilor, slabirea pozitiei Romaniei in UE si NATO, indepartarea de valorile democratice europene si virarea catre spatiul estic al autocratiei, saraciei si abuzului de putere.

Ne vedem in Piata Victoriei!”, anunta Initiativa Romania, Vedem Just si Coruptia Ucide.

Comisia Europeana a avertizat miercuri Romania sa revina pe calea unui proces de reforma in justitie corect si sa se abtina de la orice masuri care ar insemna regres in privinta statului de drept.

”De asemenea, am informat Colegiul comisarilor cu privire la evolutia situatiei din Romania. Romania trebuie sa revina urgent la un proces de reforma corect, asta inseamna pasi inainte, nu inapoi, si inseamna si sa se abtina de la orice masuri care ar putea sa duca la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat in ultimii ani”, a declarat prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans intr-o conferinta de presa la Bruxelles, dupa reuniunea Colegiului comisarilor.

Comisia Europeana a transmis in mod repetat in ultima perioada ca urmareste cu ingrijorare ultimele evolutii legate de statul de drept din Romania. Conform executivului comunitar, atat continutul, cat si procedura ultimelor schimbari in domeniul statului de drept, prin folosirea de ordonante de urgenta, fara consultari cu justitia si cei direct interesati par a fi in contradictie directa cu recomandarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Recomandari