Mircea Cartarescu pune degetul pe rana! PSD-ul face ce face deoarece nu are Opozitie!

0 43

Invitat la emisiunea „In fata ta”, Mircea Cartarescu a vorbit despre lispa unei opozitii puternice. „Problema Romaniei, in acest moment, este ca nu exista opozitie puternica si credibila. De asta ies oamenii in strada. Daca ar exista aceasta opozitie, daca PSD ar avea o paritate, intr-un fel, in sfera opozitiei, nu ar fi nevoie de protestele de strada. Oamenii au iesit tocmai pentru ca nu are cine sa-i contracareze in parlament pe cei care detin puterea. Or, ce vedem noi in parlement in acest moment. Avem un partid liberal care nu mai e ce a fost, este o umbra a Partidului Liberal care a fost, mai ales dupa ce acest partid a facut celebra alianta cu PSD, a creat acel USL. Liberalii sunt, dupa parerea mea, palizi la ora aceasta. Eu ma consider un liberal si intotdeauna am avut idei liberale, dar, uneori, acest partid m-a lasat cu gura cascata prin deciziile sale din ultimii 15 ani”, a declarat scriitorul.

„Si apoi avem USR care, dupa parerea mea, este un partid ok si necesar, dar care nu si-a gasit inca drumul, nu si-a croit inca drum catre populatie. Nu stim ce sectiune din populatie se simte reprezentata de USR. Nu stim macar nici ce latura a spectrului politic vrea sa ocupe. Cel putin eu nu stiu. Este o grupare politica pozitiva, dar despre care nu stiu foarte mult. Ei spun: uite, totusi, noi am intrat in parlament, avem 9% din voturile electoratului. Dar eu le-as spune: si pietrele daca ar fi candidat in locul dumneavoastra, tot atat ar fi avut. Pentru ca oamenii n-au avut, realmente, pe cine vota. Astept ca USR sa se defineasca politic”, a adaugat Mircea Cartarescu.

„Eu, personal, simt nevoia unui nou partid, alaturi de USR, alaturi si de liberalii pozitivi, care nu au mare legatura cu baronii lor asemanatori baronilor PSD. Un partid care sa iasa, cumva, din aceste miscari de protest, dar sa nu le reprezinte doar pe ele. Partidul #rezist nu ar apela la toate sufragiile populatiei. Eu ma gandesc la un partid mai amplu care, daca se poate, sa erodeze putin si din electoratul PSD, dar construit, mai ales, pe imensul grup de nehotarati”, a explicat scriitorul.

Intrebat daca ar intra intr-un astfel de partid, Mircea Cartarescu a raspuns: „Mi s-a reprosat ca nu sunt Vaclav Havel al Romaniei. Stiu ca nu pot si nu am acea anvergura extraordinara pe care o avea Havel si la masa de scris, si in lumea politica. Un partid care s-ar infiinta acum – care ar miza pe niste oameni echilibrati, decenti – ar fi in stare sa castige urmatoarele alegeri. Eu, personal, as sprijini prin imaginea mea – atata cata este – un asemenea partid. In rest, nu am niciun fel de dorinta de a ocupa vreo functie. Va spun sincer: n-am avut nicio functie in viata mea, nici macar la scoala…pe atunci erau presedinti de detasament. Nici macar atunci n-am avut nicio functie. Abia sunt in stare sa am grija de mine insumi”.

Un posibil partid politic construit de fostul premier Dacian Ciolos ar putea fi o solutie pentru opozitie, spune scriitorul Mircea Cartarescu. El apreciaza ca guvernul tehnocrat a fost eficient si bine organizat, iar guvernarea lui Dacian Ciolos a fost asemanatoare cu cea a prim-ministrilor din tarile occidentale.

Interviul integral pe care Mircea Cartarescu l-a acordat Digi24 in emisiunea „In fata ta” il puteti urmari aici.

Recomandari