Milioane de telespectatori și mustața domnului Dragu din Las Fierbinți. „De ce vrei să-i civilizezi? Ca să aibă idei, să nu te mai înțelegi cu ei? Lasă-i așa, vite!”

0 51
  • „Ca să pun mâna pe banii statului, trebuie să fiu la putere. Și ca să rămânem la putere, trebuie să luptăm, ca la Oituz, pe viață și pe moarte! Cu arma în mână, ca spartanii!”

Domnul Dragu, un politician care a cumpărat un județ întreg din România, îi ține primarului Vasile din Las Fierbinți o lecție despre sarcinile simple, de partid, cu mustața tremurândă de nervi.

  • „Eu vin cu armata, dacă trebuie. Cu tancurile!”

Totul, pentru a convinge țăranii să-și vândă terenurile pentru construirea unei fabrici fictive de cauciucuri.

  • „N-o să fie gata niciodată. De ce? Dacă o construim noi… Noi am terminat vreodată ce am început?!”

Important e să vină fondurile de la „mama UE”, care ne dă bani și nu îi cere înapoi.

În sezonul al treisprezecelea al celui mai urmărit serial românesc de comedie, domnul Dragu, interpretat de actorul Teodor Corban, ne descrie perfect mecanismele prin care funcționează Partidul și ce-i mână în luptă pe membrii lui: banii Statului, care nu se termină niciodată.

Lupta lor e mai înverșunată decât a noastră pentru că are o rațiune mare și concretă: Banul. În stradă, noi apărăm niște valori abstracte: justiția, corectitudinea, responsabilitatea. Cred că pentru prima dată am înțeles cât de ridicoli părem în ochii lor, cu idealurile noastre înălțătoare, niște „sforăieli” de intelectuali visători care stau în calea strategiilor și proiectelor bine mascate.

  • „Strategie multă, nu luăm banii degeaba, muncim pentru ei!”, spune cu obidă Domnul Dragu.

Partidul e corporația care și-a trecut la misiune și valori niște mesaje de cucerit inimi și amăgit naivi, în timp ce unicul ei scop este profitul maxim. Chiar dacă o parte din consumatori au devenit mai pretențioși, mai atenți la detalii, alte câteva milioane îi cumpără în neștire produsele, testate pe generații de sacrificiu.

  • „De ce vrei să-i civilizezi? Ca să aibă idei, să nu te mai înțelegi cu ei? Lasă-i așa, vite!, îl sfătuiește domnul Dragu pe primar. Mai îi apucă nebunia, dar tot în țarc îi ținem!”

După un astfel de episod, trăiești cu speranța că poate vor fi mai mulți cuprinși de „nebunie”. Poate că această oglindă atât de grăitoare va cutremura totuși niște conștiințe. Până la urmă, rolul primordial al comediei este să sancționeze tare sociale, să îndrepte comportamente și defecte umane. Partidul, prin reprezentanții lui, continuă să ne demonstreze că este un defect de vorbire, de atitudine și de gândire.

Am iubit Las Fierbinți-ul încă de la pilot, când am avut senzația că a venit Emir Kusturica să facă un serial în România. Pentru toți cei care se cred prea fini pentru o comedie despre viața la țară, învățați să citiți printre replici cea mai tăioasă cronică a „țărișoarei noastre”, cum ar spune poetul bețiv al satului, Celentano. Eu am plecat de multe ori la vot sau la protest cu versurile lui în cap, de la un 1 Decembrie care a făcut istorie și pentru care l-am strâns pe Adrian Văncică în brațe cu toată puterea.

„Nu-i mai las să te mai fure!

Nu-i mai las să te injure!

Nu-i mai las să-și bată joc!

Și de-o fi, ți-i trec prin foc!”

Săptămâna trecută, la un radio, DJ-ul întreba ascultătorii ce serial le-ar recomanda extratereștrilor dacă ar veni pe Pământ. Cineva a scris Las Fierbinți, iar DJ-ul, ironic, a replicat: „De ce le-ai face una ca asta?”

Pentru că „bă, cum îți construiești viitorul, așa-l ai!”. Și aceasta e doar una din replicile geniale ale scenaristului Mimi Brănescu care joi ne-a demonstrat încă o dată că există momente în care „a face politică” este o chestiune de apărare a valorilor în care crezi.

Recomandari