Mii de românce din Sicilia, victime ale violurilor patronilor. Femeile vorbesc de sclavie și avorturi forțate

0 57

Aproape jumătate din cele 5.000 de românce care lucrează la serele din provincia siciliană Ragusa sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, susține organizația pentru drepturile migranților Roxyma Association, care adaugă că aproate toate româncele de aici lucrează în condiții de exploatare severă.

Potrivit poliției, în jur de 7.500 de femei, dintre care 5.000 din România, care lucrează la fermele din regiune, îndură consiții similare sclaviei.

Guido Volpe, comandant de carabinieri din Sicilia, spune că Ragusa a devenit centrul exploatării umane în insula italiană.

”Aceste femei lucrează ca niște sclave pe câmp și știm că sunt șantajate să facă sex cu deținătorii fermelor și ai serelor. Nu este ușor să investighezi astfel de cazuri sau să le oprești, pentru că majoritatea femeilor se tem să vorbească despre asta”, a declarat Volpe

Printre puținele românce care au povestit abuzurile la care a fost supusă se numără Nicoleta Bolos, o femeie violată de patron cu învoirea soțului ei.

”Prima oară soțul meu mi-a zis că trebuie să fac asta. Patronul serei în care primisem de muncă voia să se culce cu mine și, dacă refuzam, nu ne-ar mai fi plătit și ne-ar fi alungat de pe terenul său”, a povestit Bolos pentru The Guardian.

”M-am gândit că e nebun, dar, când am refuzat, m-a bătut. A spus că trebuie să fac tot ce ne cere șeful nostru, era singura modalitate de a ne păstra slujba. Când patronul a venit, m-a amenințat cu o armă. Mi-a spus că dacă mă mișc îmi zboară capul. Când a terminat, a plecat pur și simplu”.

Situația Violetei este una comună pentru româncele care lucrează în provincia siciliană. De banii primiți pe plantații depind copiii lăsați în țară.

”De unde vin eu, din Moldova, aproape nimeni nu are de lucru. Salariul mediu este de aproximativ 200 de euro. Aici (în Italia n.r.) poți câștiga mult mai mult, chiar dacă suferi pentru asta”, a spus Nicoleta Bolos.

Reporterii The Guardian au vorbit cu 10 românce care lucrează la fermele și serele din Ragusa. Toate au povestit că abuzurile sexuale și exploatarea au devenit o rutină.

Acestea au vorbit de ture de muncă de 12 ore în condiții de caniculă, fără să primească apă, de neacordarea salariilor la timp sau de condițiile mizere în care sunt cazate. Potrivit acestora, o zi de muncă include frecvent violența fizică sau amenințarea cu o armă.

Despre abuzurile la care sunt supuse româncele care lucrează în Sicilia a scris un raport, în 2015, și profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea din Palermo. Aceasta spune că din 2015 și până în prezent, condițiile s-au înrăutățit.

”Femeile ne spun că trebuie să migreze pentru a se asigura că fiii și fiicele lăsate în urmă nu trăiesc în sărăcie, în România. Însă ele trebuie să suporte condiții teribile și abuzuri pentru a atinge acest scop”, a declarat Sciurba.

”Nu găsesc altceva de lucru, așa că, pentru a-și susține familiile, acceptă aceste condiții. Este o decizie conștientă. Ceea ce vedem nu este altceva decât muncă forțată, așa cum este ea definită de ONU”.

Abuzul sexual asupra româncelor, un ”fenomen uriaș”

Procurorul Valentina Botti instrumentează mai multe cazuri de abuzuri sexuale comise de fermieri asupra româncelor. Aceasta descrie abuzurile sexuale îndurate de românce drept un ”fenomen uriaș”.

”Lipsirea de libertate, agresiunea sexuală și ținerea oamenilor în sclavie sunt cele trei crime majore pe care le-am detaliat în investigațiile noastre până acum. Vorbim, probabil, de mii de femei din România victime ale unor abuzuri serioase. Foarte puține femei vorbesc despre ce se întâmplă. Cele mai multe acceptă acest sacrificiu personal pentru a-și păstra slujbele. Să piardă acest loc de muncă ar avea consecințe devastatoare pentru ele”, spune procurorul.

Teama de a pierde locul de muncă a făcut-o și pe Eliza, o româncă de 45 de ani, să accepte violul patronului încă din prima zi.

”Am încercat să fug, dar mi-a zis foarte clar că dacă nu fac asta, trebuie să plec. Trecuseră mai multe luni de când nu aveam loc de muncă. Mi-am dat seama că dacă voiam să rămân în Italia, trebuia să accept”.

Numărul mare de abuzuri sexuale ar putea explica și o altă statistică din Sicilia.

Deși româncele reprezintă doar 4% din populația feminină a insulei, acestea solicită 20% din numărul total de avorturi din regiune.

”Numărul româncelor care solicită avorturi este unul alarmant”, spune Ausilia Cosentini, coordonatoare a proiectului Fari, prin care româncele primesc asistență în clinici.

Cosentini spune că multe dintre românce sunt însoțite de patronii lor la clinica de avort.

”Deși în mod evident nu poți trage concluzia că toate aceste sarcini sunt rezultatul violenței sexuale, numărul mare de avorturi la doar câteva mii de românce trebuie luat în serios”.

Însă o femeie din România care a ales să păstreze sarcina a născut la cinci luni, din caza condițiilor de muncă. Aceasta a trebuit să stropească recoltele cu pesticide, fără să primească echipament special.

”A trebuit să lucrez cu alimente acoperite de pesticide, ceea ce îmi făcea foarte rău. Tușeam și respiram greu. Eram însărcinată. La cinci luni am născut. Doctorii mi-au spus că nașterea prematură a fost provocată de muncă, iar copilul va avea probabil creierul afectat de la chimicale”, a povestit aceasta pentru The Guardian.

Raportarea abuzurilor – pierderea șansei de a munci

Româncele care îndrăznesc să raporteze abuzurile la poliție spun că, deseori, această acțiune le face să piardă orice altă șansă de a se angaja în altă parte.

”Am lucrat alături de soțul meu într-o seră, iar patronul voia să se culce cu mine. L-am refuzat și m-a concediat. L-am raportat la poliție, iar de atunci nu mai găsesc de lucru. Ceilalți fermieri știu că am fost la poliție și nu vor să lucrez pentru ei”, spune Gloria, de 48 de ani.

Exporturile de fructe și legume cultivate în Sicilia au crescut simțitor în ultimii ani, aducând acum venituri de 366 de milioane de euro pe an. Majoritatea fructelor și legumelor sunt crescute în fermele și serele din Ragusa, unde lucrează cele 5.000 de românce.

Abuzurile la care acestea sunt supuse au intrat și în atenția politicienilor locali. Giovanni Moscato, care este primar al localității Vittoria, din vestul provinciei Ragusa, spune că va deschide un centru în care româncele abuzate de patroni să se poată adăposti.

Nicoleta Bolos a plecat însă de tot din Italia. Și-a raportat patronul la poliție, iar acesta este încă anchetat. Spune că a decis să-și facă publică povestea din solidaritate cu celelalte femei prinse în plasa patronilor abuzivi.

”Vreau ca oamenii să știe ce se întâmplă, iar aceste lucruri să se oprească”.

Recomandari