Mihai Leu în luptă cu cancerul: „În viaţă, ca în ring, trebuie să lupţi până la capăt”

0 58

A intrat de multe ori în ring cu convingerea că va câştiga. A luat startul la curse nebune de raliu, ştiind că nu poate pierde. În urmă cu doi ani, Mihai Leu păşea într-un salon dintr-un spital din Romania, iar pentru el începea o nouă luptă, de această dată cu cancerul. „Am fost la un raliu şi m-am răsturnat. Maşina era cu plafonul în apă, nu mai mergea, dar eu eram cu piciorul pe acceleraţie. Copilotul mi-a spus: Mihai, ia piciorul, maşina nu mai merge! Cred că am învăţat că se poate face ceva până în ultima clipă. Nici la raliu nu plecam cu gândul că se poate întâmpla ceva. Mă duceam ştiind că trebuie să câştig, că totul trebuie să meargă perfect. În toată această perioadă au existat momente când m-am gândit că pot să mor, dar am învăţat să lupt.

Am avut înfrângeri în viaţa mea, dar am în minte vorbele antrenorului meu, Eustaţiu Mărgărit: Când te dai jos din ring şi ai senzaţia că nu puteai face mai mult, atunci nu ai ce să îţi reproşezi! E important ca în orice activitate pe care o ai, dar şi în viaţă, să lupţi până la capăt. Viaţa seamănă foarte mult cu un ring. Şi în ring primeşti lovituri, mai cazi, dar trebuie să ai tăria să te ridici şi să mergi în continuare”, îşi începe Mihai Leu confesiunea, una dureroasă, dar pe care el o duce cu zâmbetul pe buze.

A petrecut două luni în spital, a trecut prin două operaţii, a făcut chimioterapie, a urmat un tratament la Viena, a cunoscut suferinţa sub toate formele, dar nu a lăsat niciodată garda jos, pentru că nu putea să capituleze. „Sincer, chiar m-am întrebat de ce mi se întâmplă mie toate astea, pentru că şi eu am momentele mele de slăbiciune, dar asta este viaţa. Cu bune, cu rele, trebuie să mergi înainte, nu trebuie să te plângi, până la urmă fiecare om are problemele lui. Sunt oameni care se exteriorizează şi îşi spun problemele, dar sunt alţii care nu fac asta. Cred că omul trebuie să aibă o motivaţie, dar trebuie să şi-o găsească singur. Norocul meu este familia mea. Mie îmi place să gândesc pozitiv.
Antrenorul meu m-a învăţat să merg înainte, să merg până la capăt, să nu dau înapoi”, spune Leu pentru Gândul.

Mihai a ajuns la control după ce a început să acuze un disconfort în zona abdominală. „Simţeam nişte înţepături care deveneau tot mai deranjante. Atunci am luat hotărârea să merg la medic”, îşi aminteşte el astăzi. Verdictul a fost însă unul crunt: cancer la colon. „După ce am aflat, m-am dus acasă şi am vorbit cu soţia. Ştiam că va suferi foarte mult. În spital, Ana a stat lângă patul meu în fiecare noapte, a dormit alături de mine. L-am rugat pe fiul meu să nu vină, nu voiam să mă vadă în acele momente.

Am cunoscut oameni tineri bolnavi de cancer, am întâlnit un copil de 14 ani care avea aceeaşi afecţiune, dar era într-o stare gravă”, adaugă Leu.Astăzi evită să-şi amintească toată acea suferinţă, ce părea să nu se mai sfârşească, dar vede în medicul Irinel Popescu omul care i-a salvat viaţa. „Din păcate, noi nu suntem obişnuiţi să mergem la controale medicale. Am învăţat că e necesar să mergi să-ţi faci analizele.
Dacă nu ai grijă de tine, nu îţi faci numai ţie rău, ci şi celor de lângă tine. Asta a fost greşeala mea. Le-aş spune oamenilor să nu renunţe niciodată, să creadă în ei şi în medicii cu care lucrează. Cei din Austria mi-au spus că tot ce s-a făcut în România a fost foarte bine”, afirmă Mihai Leu.

Deşi a mai câştigat o cursă în competiţia pe o duce cu el însuşi, campionul recunoaşte că au existat şi clipe de slăbiciune. „Am avut momente când m-am închis în casă şi am plâns. Se zice că şi în sport ai nevoie de un psiholog care sa te ajute, dar el nu poate urca cu tine în ring. În urmă cu câteva zile mi-am pierdut câinele şi am suferit foarte mult. Mi-a fost aproape în toată perioada. Pentru că nu vorbesc, schimbul acela de priviri e totul”, declară Mihai.

Dincolo de toate greutăţile, pugilistul a învăţat să îşi gândească fiecare mişcare, atât în ring, cât şi în afara lui. „Omul greşeşte atunci când se enervează. Dacă acţionezi sub impulsul nervilor, e clar că vei face o greşeală. Am fost lovit după ce a zis arbitrul stop sau am fost lovit după centură, dar am învăţat că trebuie să fiu calm, pentru că adversarul te poate provoca intenţionat”, remarcă el.

Când caută o eliberare, Leu se îndreaptă către sacul de box, aşa cum făcea şi în copilărie, atunci când ceilalţi nu credeau în şansele lui. „Când eram mic, eram foarte slăbuţ, iar toată lumea îmi spunea că nu am cum să fac performanţă, iar toate astea m-au ambiţionat. Boxul nu este aşa cum îl vedea lumea, o bătaie, este un joc de gândire, trebuie să ai o strategie foarte bună. Când aveam 14 ani, un medic mi-a spus să nu mai fac sport, că am probleme cu inima, iar eu am făcut toată viaţa. Acum două săptămâni mi-am făcut analizele, inclusiv EKG, şi rezultatele au fost bune.

Când am devenit campion mondial, în a treia repriză mi-am rupt tendonul de la mână, dar am continuat să boxez şi am câştigat. În general, sportul contează mult mai mult decât cred oamenii, pentru că, într-un fel, te pregăteşte pentru viaţă. Dacă un copil începe să facă sport la cinci ani, el ştie că trebuie să ajungă la poartă ca să dea gol, să nu şi faulteze adversarul, iar toate astea au o legătură strânsă cu viaţa”, spune Mihai Leu pentru Gândul.Nu ştie când s-a întâlnit cu optimsul, dar crede cu convingere că oamenii care l-au ajutat să se formeze i-au insuflat dorinţa de a reuşi, nu teama de eşec. În timp, chiar şi el a devenit un model pentru fiul său: „Soţia mea a avut rolul esenţial în educaţia fiului nostru, dar contează şi modelul pe care copilul şi-l alege. Marco a avut un concurs de biciclete, a căzut şi şi-a rupt mâna, dar şi-a continuat drumul. L-am strigat, dar nu a vrut să se oprească. A terminat cursa, l-am luat în maşină şi am plecat la spital. Pe drum l-am întrebat ce a fost în capul lui de a făcut asta. Marco mi-a spus atunci: Mai ştiu eu pe cineva care a boxat cu mâna ruptă şi a câştigat. Aşa a învăţat să nu renunţe”.

Marco are astăzi 23 şi e un băiat de toată isprava, iar Leu recunoaşte că relaţia dintre ei s-a bazat întotdeauna doar pe încredere, poate şi pentru că momentele când sportivul se enervează sunt extrem de rare: „O singură dată am ridicat vocea la el şi soţia mi-a spus: Nu mai ţipa la el, că râde de tine!

sursa: Gândul

Recomandari