Intr-un articol scris pentru publicatia The Guardian, savantul britanic spune ca alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite si votul pentru desprinderea de UE dat de Marea Britanie sunt dovada unei grave crize economice si sociale.

Pana acum, societatea a fost condusa de elite, care au ignorat nevoile si dorintele clasei de mijloc, iar acum aceasta s-a revoltat si a ales schimbarea. Din pacate, problemele nu se vor rezolva astfel, ci se vor accentua, crede Hawking, pentru ca progresul tehnologic este inevitabil, iar acest lucru va aduce schimbari importante in societate.

Astfel, inteligenta artificiala si masinile vor prelua tot mai multe sarcini indeplinite pana acum de oameni. Asta inseamna ca multi vor ramane fara un loc de munca si nu vor sti cum sa-si castige mijloacele de trai.

Doar putini oameni vor avea slujbe bune pe viitor, iar acestea vor fi elitele, care vor conduce si vor superviza aceste masini. Tot ei vor reprezenta micul grup care va castiga averi uriase, in timp ce marea masa a populatiei va trai la limita saraciei. Prin urmarea, prapastia sociala intre cei bogati si cei saraci se va adanci tot mai mult.

Totodata, accesul la Internet si la retelele sociale face si mai vizibila aceasta prapastie uriasa, iar cei saraci pot vedea foarte usor cat de bine traiesc elitele, in timp ce ei se chinuie sa supravietuiasca. In Africa, de exemplu, sunt mai multi oameni care au acces la telefoane mobile si Internet decat la apa potabila.

Din dorinta de a trai mai bine, foarte multi oameni saraci aleg sa devina emigranti, insa de cele mai multe ori descopera ca viata in marile metropole ale lumii nu este deloc asa cum isi imaginau.

Singura solutie este ca oamenii sa fie uniti si sa inteleaga ca trebuie sa faca eforturi pentru a depasi provocari comune tuturor: incalzirea globala, criza alimentelor, suprapopularea planetei, crede Hawking. Aceste probleme sunt dovada ca acum traim cea mai periculoasa perioada din istoria omenirii.

In prezent, avem tehnologia care poate distruge planeta, insa nu stim cum sa o si salvam. Chiar daca peste sute de ani vom putea coloniza alte planete, deocamdata trebuie sa rezistam aici, pe Pamant si sa-l protejam impreuna. Iar pentru asta trebuie ca toate nastiunile lumii sa fie unite, sa colaboreze, iar cei bogati sa-i ajute mai mult pe cei saraci, spune fizicianul.