Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu neglijați aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Vărsta nu mai este un factor de siguranță. Sunt 4 semne de alarmă. 1. Durerea precordială clasică:”

0 57

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit pe Facebook mai multe informații despre care sunt simptomele care precedă un infarct. Acesta spune că vârsta nu mai e un factor de siguranță și că ar trebui să fim atenți la 4 semne de alarmă.

„Nu neglijați aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Vărsta nu mai este un factor de siguranță. Sunt 4 semne de alarmă.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu neglijați aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Vărsta nu mai este un factor de siguranță. Sunt 4 semne de alarmă. 1. Durerea precordială clasică:”

1. Durerea precordială ,,clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.

2. !!! Nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice de tip:
2.1. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.
2.2 Respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
2.3 Digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

Nu uitați:
1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă. !!!
2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
3. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!

Rețineți:
1. La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct.
2. Unul din zece nu supravieţuieşte.
3. În fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.
4. Unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an
5. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.
6. 17,9 milioane de persoane au murit din cauza acestora într-un singur an (31% din numărul total al deceselor).
7. Boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani ( 12,2 % din mortalitatea generală).
8. Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ,,atacuri de panică”).
9. Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei.
10. Vărsta nu mai este un factor de siguranță. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani dar …acum a crescut de 3 ori numărul de cazuri la tineri (am tratat pacienți și de 30-35 de ani).

Recomandari