The news is by your side.

Medicul Peteris Klava: 60-70% dintre părinţi sunt nebuni de legat!

0 1

Timp de 25 de ani acest medic leton fie îi readuce la viaţă pe copii, fie îi petrece pe ultimul drum. Ca aspect exterior are ceva în comun cu Dr. House, fiind şi un personaj popular la TV în ţara sa. El îi iubeşte mult pe micii pacienţi şi este total intolerant faţă de prostia omenească, de aceea în acest interviu a spus totul verde în faţă.

Părinţi debili mintal

– Pentru început, Pateris, de ce aţi ales să fiţi medic de copii?

– Probabil aşa a fost să fie. Profesorii de la şcoală îmi tot spuneau că eu trebuie să lucrez anume cu copiii, iar când am intrat la facultate s-a şi înfăptuit doleanţa lor.

– Ce traume suferă cel mai des copiii?

– Noi suntem pe primul loc în Europa la capitolul copiilor omorâţi de maşini şi de transportul public. Mulţi părinţi sunt ignoranţi şi le permit copiilor să meargă pe bicicletă sau role fără echipament de protecţie şi fără supraveghere. De asemenea sunt multe cazuri de arsuri şi de otrăvire cu medicamente sau soluţii chimice. Dacă micuţul dvs. s-a ars sau s-a opărit, unicul ajutor pe care i-l puteţi acorda este să îi turnaţi apă rece peste locul arsurii timp de 3-5 minute.

– Care credeţi că este principala cauză pentru care sunt atât de multe probleme?

– Cauza este că în Letonia, precum şi în întreaga lume, 60-70% dintre părinţi sunt debili. Anume acest procent de părinţi îi aduc pe copii la spitalul nostru pe scaunul din faţă a maşinii fără centura de siguranţă.

Eu văd în fiecare zi suferinţa şi moartea copiilor provocate de ignoranţa, prostia şi neatenţia părinţilor. O fetiţă a băut o soluţie pentru curăţarea canalizaţiei turnată într-o sticlă de limonadă. Copiii se îneacă la câţiva metri de părinţi. În timpul sărbătorilor de mai la noi au apelat părinţii a peste 1.500 de copii, e îngrozitor!

Linia roşie

– Mulţi părinţi ar spune că muncesc mult, sunt obosiţi, nu reuşesc să aibă grijă de toate.

– E un argument foarte comod, dar nu rezolvi nimic dacă apelezi la scuze. Spre exemplu când am întrebat-o pe mama fetiţei care a băut soluţie pentru curăţarea canalizaţiei (fetiţa era în comă în stare foarte gravă) despre cele întâmplate, ea mi-a spus: “Fetiţa s-a dus la bucătărie şi a băut singură soluţia!” Vă daţi seama, pentru ea vinovată era fetiţa!

Un alt copil s-a udat cu lichid de aprins focul şi a început să ardă. În reanimare tatăl său a început să o facă pe şeful. Păi trebuia să o faci pe şeful la picnic, nu aici! Nu cred că astfel de părinţi nu au timp să aibă grijă de copii din moment ce au timp să facă petreceri.

– Ce sfaturi concrete aţi putea da părinţilor pentru a preveni astfel de situaţii?

– Sfatul cel mai important este să pună capul în mişcare! Ascundeţi de copii medicamentele, detergenţii şi soluţiile chimice. Şi în nici un caz nu le ţineţi în sticle cu etichetă de suc sau apă! De asemenea cumpăraţi-le copiilor căşti pentru bicicletă şi învăţaţi-i să evite contactele cu câinii. Dina Sviridova a scris 40 de pagini de astfel de recomandări, e important să înţelegeţi că micuţii nu cunosc lumea care îi înconjoară.

Ignoranţa minţilor limitate

– Credeţi că nivelul de dezvoltare a societăţii are o influenţă asupra educaţiei copiilor?

– Nu aş putea spune că societatea de azi este dezvoltată. Au ajuns oamenii să aibă mai multă grijă de câini şi pisici decât de copii! Animalele sunt hrănite cu hrană specială şi mereu la timp, sunt spălate, pieptănate, pupate, în timp ce milioane de copii nu au parte de aşa ceva, oare asta e civilizaţie? La Harvard, Yale şi Princeton oamenii sunt instruiţi cum să facă profit în ciuda suferinţei altora…

– Acum câţiva ani aţi sprijinit deschis pedeapsa cu moarte. Nu v-aţi schimbat opţiunea?

– Nu. Consider că legile din Singapore şi Emiratele Arabe sunt bune, ele prevăd pedeapsă cu moarte pentru pedofilie.

Democraţie cu iz de pedofilie

– Astăzi sunt anulate toate normele morale. Şi toţi vorbesc despre democraţie.

– Oamenii fac din democraţie o perversiune. Inga Marte Thorkildsen, ministrul norvegian pentru problemele copiilor şi egalitate de gender, a spus că incestul este o “tradiţie socială” şi promovează includerea unor lecţii despre incest în clasele primare. Vă daţi seama! Şi astfel de tendinţe sunt în majoritatea ţărilor occidentale. Occidentul se descompune moral, iar oamenii nu mai au nici un fel de limite despre ce se poate şi ce nu se poate, ce este bine şi ce este rău.

Complexul bărbaţilor

– Cine credeţi că ar trebui să fie responsabilul pentru educaţia copiilor într-o familie?

– În orice familie totul începe de la tată. Dar taţii degradează, mulţi bărbaţi au fost crescuţi doar de mame, ca urmare a uriaşei rate de divorţuri, care este în continuă creştere. Mamele singure de regulă cresc “copilaşi” şi nu le pot transmite bărbăţia, responsabilitatea, înţelepciunea pe care trebuie să le aibă viitorul cap de familie.

– Într-adevăr se vorbeşte mult despre infantilismul noilor generaţii. Situaţia poate fi schimbată?

– Dacă percepi copilul ca pe o fiinţă sufletească şi ca pe un dar dumnezeiesc, atunci potenţialul său devine nelimitat şi această atitudine îi va asigura un viitor frumos. Dar părinţii au de obicei cu totul alte priorităţi: bani, distracţii, ambiţii…

Rolul dragostei

– Mulţi părinţi inteligenţi, cu studii superioare, culţi, suferă eşec în ce priveşte educaţia copiilor. De ce se întâmplă asta?

– Studiile şi diploma nu neapărat te umplu de omenie. Poţi citi zeci de cărţi despre educaţia copiilor, dar dacă nu ai baza, adică dragostea pentru copil, atunci nici un fel de tehnici nu vor face din tine un părinte bun. Psihoterapeuţii francezi au dovedit că omul care este mângâiat pe cap de 32 de ori pe zi, devine mai fericit şi se dezvoltă mai repede.

– Ce înseamnă dragostea pentru dvs.?

– Dragostea poate fi înţeleasă ca şi concept şi ca stare. Ca şi concept dragostea presupune responsabilitate, educarea unor valori înalte în copil, dorinţa de a-ţi face cu demnitate datoria de părinte. La nivel duhovnicesc dragostea este dăruire, compasiune şi răbdare.