Medic endocrinolog: „Te rog frumos, vino şi controlează-ţi tiroida anual, când e frig!“

0 51

Conf. dr. Adina Mariana Ghemigian, managerul Institutului Naţional de Endrocrinologie „C.I.Parhon“ din Bucureşti, face un apel către românii care au probleme cu tiroida să meargă la consult de îndată ce temperatura de afară îi face să simtă nevoia de a-şi pune o haină mai groasă pe ei. Pentru că funcţionarea tiroidei, această glandă fără de care viaţa nu ar fi posibilă, este influenţată de vreme.

Când se formează tiroida?

Tiroida fetală se formează în prima şi în a doua lună de viaţă intrauterină şi începe să funcţioneze în luna a treia. Ulterior, se maturează şi sistemul hipotalamo-hipofizar care reglează funcţia tiroidei. Hormonii tiroidieni sunt doi: T4 sau tiroxină – care conţine patru atomi de iod – şi T3 sau triiodotironină – care conţine trei atomi de iod. Ce trebuie să ştie toată lumea e că hormonii tiroidieni conţin iod în molecula lor. Deci o secreţie tiroidiană normală înseamnă prezenţa iodului în economia organismului. În plus, în viaţa intrauterină, acest iod intervine el însuşi în dezvoltarea sistemului nervos. Studiile au arătat că dacă un copil se naşte fără tiroidă, iar diagnosticul nu este pus în primele şase luni de viaţă şi nu e început tratamentul de substituţie cu hormoni tiroidieni, scăderea coeficientului de inteligenţă este ireversibilă. Toate celelalte modificări, respectiv creşterea în înălţime, dezvoltarea scheletului şi a musculaturii pot fi recuperate, dar inteligenţa – niciodată. Este şi motivul pentru care prof. Parhon a început acel program naţional de corectare a deficitului de iod.

Cum apare guşa?

Cauza pentru care în lipsă de iod apare guşa e reprezentată de faptul că tiroida îşi reduce secreţia de hormoni tiroidieni şi atunci intră în acţiune mecanismele compensatorii de reglare prin feedback negativ ale organismului. Adică creşte hormonul pe care îl secretă hipofiza – TSH-ul, hormonul tirotrop, care stimulează tiroida să producă hormoni, iar acest efect asociază creşterea în volum. Stimulează tiroida, ea nu poate să funcţioneze şi îşi creşte volumul doar-doar va reuşi să producă normal.

Semnalele de alarmă: palpitaţii, oboseală

Care sunt, astăzi, cele mai frecvente boli ale tiroidei şi cum se manifestă?

Mi-e greu să spun, din cauza lipsei statisticilor, dacă guşa micropolinodulară care funcţionează normal sau tiroidita cronică autoimună este cea mai frecventă. Acest diagnostic la ora actuală este adesea descoperit întâmplător, în urma screeningului. Semnalul de alarmă şi de diagnostic al bolilor tiroidiene este disfuncţia tiroidiană, fie în plus – adică apariţia hipertiroidiei, cu scădere în greutate, cu foame crescută, palpitaţii, transpiraţii, insomnii, agitaţie, labilitate emoţională. Asta nu înseamnă că oricine are palpitaţii are hipertiroidie. Aceste semne trebuie să fie asociate. În situaţia în care apar şi modificări oculare, este vorba despre o formă autoimună de hipertiroidie – boala Basedow-Graves, cauzată de anticorpi care stimulează tiroida. Reversul este hipotiroidia, adică minusul de hormoni tiroidieni. Tabloul clinic al acesteia, cel puţin în stadiile incipiente, este destul de mascat. El devine evident când deficitul de hormoni este mare, pentru că sunt o serie de semne nespecifice: pacientul este mai obosit, mai somnolent, mai ales în a doua jumătate a zilei, este constipat, începe să i se usuce pielea, are călcâiele crăpate, coatele sunt mai aspre, se scoală dimineaţa cu pleoape, mâini, picioare umflate, care se mai dezumflă pe parcursul zilei.

Pot fi prevenite bolile de tiroidă?

Să previi este greu, atâta vreme cât vorbim despre o predispoziţie genetică. Sigur că, dacă în familie există un membru cu probleme tiroidiene, controlul copiilor trebuie făcut mai repede. Mai repede însemnând nu la 2 ani, dar măcar pe la 5-6 ani. În apariţia acestor boli a fost incriminat şi stresul. E greu de spus. Nu toţi cei care sunt stresaţi fac boli de tiroidă. Alţii fac ulcer, alţii au psoriazis. Alţii – alopecie.

Am citit că funcţionarea tiroidei este influenţată şi de temperatură.

Astfel, nevoia de hormoni toridieni este mult mai mare în perioada rece şi mai mică în perioada caldă. Da. Tiroida primeşte informaţii de la centrul termic al hipotalamusului. Iarna, când este frig, tiroida îşi creşte puţin secreţia de hormoni tiroidieni. Aceştia intervin în metabolismul oxidativ, creşte termogeneza, adică producţia de căldură şi acest lucru ne ajută să ne adaptăm la frig. Vara se întâmplă invers. De ce este important? Dacă pacientul este hipotiroidian – fie că a fost operat de tiroidă, fie că are tiroidită cronică – şi este pe tratament de substituţie cu tiroxină, noi facem câteva determinări după o lună de frig sau de căldură şi îi ajustăm doza: atunci când temperaturile cresc peste 30 de grade Celsius, el trebuie să-şi reducă cu 25 de micrograme hormonii tiroidieni, iar când vine frigul, să şi-i crească. Noi mimăm din pastilă ceea ce ar face o tiroidă normală. Fiecare medic trebuie să aibă timpul şi răbdarea să-i explice pacientului că dacă acum, pe această doză de substituţie este perfect, asta nu înseamnă că de-acum în doi ani sau în cinci ani, doza aceasta va mai fi bună. Te rog frumos, vino şi controlează-ţi tiroida anual, când e frig! Pentru că iarna, necesarul de hormoni tiroidieni este mare. Şi noi, medicii, vedem ce a mai rămas funcţional din tiroidă, inclusiv capacitatea ei de a răspunde la frig. Şi dacă în decembrie sunt 15 grade, vii în momentul în care ţi-ai pus paltonul pe tine. Vino şi fă-ţi hormonii tiroidieni!

„Operăm circa 2.000 de guşi pe an. 42% din pacienţi au cancer“

Numărul cazurilor de cancer de tiroidă a crescut în ultimii ani… Statistica din institutul nostru – avem singura secţie de chirurgie endocrină din ţară, unde se operează guşile şi adenoamele de paratiroidă – arată că numărul de cazuri este undeva în jur de 2.000 de guşi pe an. Ce a arătat laboratorul de anatomie patologică în 2009: din cele 2.000 de tireoidectomii efectuate, în 21% din cazuri s-a pus diagnosticul de cancer. Anul trecut, această proporţie era dublă: 42%. Dar la ora actuală se ştie că focarele de cancer milimetrice, focarele de cancer unice, care sunt localizate în interiorul tiroidei şi nu marginal, care au anumite particularităţi anatomopatologice, nu sunt cancere cu prognostic rău. S-a şi modificat tipul de tratament postoperator – pacienţii nu mai necesită distrugerea resturilor tiroidiene cu radioiod.

Despre ce tipuri de cancer e vorba?

Sunt practic două tipuri de cancer tiroidian: cel care porneşte de la celulele tiroidiene propriu-zise, cele care produc hormoni tiroidieni, şi o formă de cancer – din fericire rară, sub 5% din totalul cazurilor de cancer – care porneşte din celulele situate printre foliculii tiroidieni. Acestea sunt celulele parafoliculare care secretă calcitonină. Este vorba despre cancerul medular tiroidian, din păcate o formă agresivă, în care şansa de supravieţuire depinde de momentul diagnosticului. Citeste mai mult pe adevarul.ro

Recomandari