Medic din România: „Vreți ca medicii să vă facă bine, dar voi pentru voi ce faceți? Mă plimb și observ obezi la tot pasul. Ei își fac praf articulațiile, inima, vasele de sânge, plămânii, ochii, creierul, practic nu e organ sau țesut care să nu sufere. Văd în gardă bătrâni cu …”

0 27

Vasi Rădulescu atrage atenția că medicii nu pot face minuni dacă pacienții nu-i ajută. Medicul poate doar ameliora lucrurile și poate limita răul produs. Dacă ani de zile îți faci rău singur, medicul ce-ți poate face?

Pe Facebook, Vasi Rădulescu a scris:

„Vreți ca medicii să vă facă bine, dar voi pentru voi ce faceți? Mă plimb și observ obezi la tot pasul. Ei își fac praf articulațiile, inima, vasele de sânge, plămânii, ochii, creierul, practic nu e organ sau țesut care să nu sufere.

Văd în gardă bătrâni cu artroze, care se plâng de dureri și că nu pot să se deplaseze. Au cu mult peste masa corporală optimă și, când le explic că trebuie în primul rând să slăbească, se uită cruciș la mine. Apoi îmi varsă o pungă plină de suplimente, antiinflamatoare, antalgice pe care le iau cu pumnul, haotic, când au peste 70 de ani și multiple alte probleme la inimă sau rinichi. Mă ia groaza.

Văd oameni care ajung prin birouri și lucrează până la epuizare. Nu mai fac sport, sunt sedentari sadea, nu mai dorm cum trebuie, nu se alimentează bine, sunt mereu stresați, mereu în priză, mereu ocupați. Dezvoltă tot felul de anxietăți și nu-și mai regăsesc liniștea.

Văd infarct miocardic acut la tineri sub 30 de ani. Ți se rupe ție inima în tine, ca medic. Sunt mereu stresați, fumători, obezi, sedentari și stau așa până le pocnește vreun vas de sânge sau se înfundă altul.

Văd oameni care mănâncă toate prostiile din lume, la orice oră. Zeci sau sute de grame de zahăr zilnic. Sare cu pumnul. Sucuri pline de carbohidrați. Mai trist e că mulți părinți își îndoapă și copiii după stilul lor și-i scot în lume cu risc de diabet, ciroză, cu multe kilograme în plus, ajungând să evite orele de sport, conexiunea cu alți copii, într-un teribil cerc vicios.

Văd pacienți pe care îi echilibrez, le dau și-n scris toate recomandările și se reîntorc la scurt timp cu salt hipertensiv, în edem pulmonar acut, în atac de gută, pentru că nu respectă mai nimic din schema de tratament sau din dietă. Mă satur să tratez iar și iar, să spun iar și iar aceleași lucruri.

Dragi oameni de toate vârstele, vă doresc să nu ajungeți la mine sau la colegii mei! Sincer. Să aveți grijă deosebită de voi și noi să fim implicați mai mult pe programe de prevenție, pe monitorizare, pe patologii rare, pe intervenții la vârste înaintate. Aveți unelte, aveți creiere, aveți opțiuni ca să vă mențineți starea de sănătate, forma bună, normoponderalitatea.

Aveți grijă de voi. Sănătatea nu v-o dă nimeni. De cele mai multe ori, medicul se străduiește să amelioreze lucrurile și să limiteze răul deja făcut.

V.

PS: text scris acum un an, dar atât de real tot timpul”.

Recomandari