Marele actor Dorel Visan: „In Romania este o dezbinare cum nu cred ca a mai fost vreodata”

0 66

Cunoscutul actor Dorel Visan a vorbit in cadrul unei emisiuni televizate despre degradarea poporului roman.

„Pentru omul corupt si pentru omul patimas, libertatea este un blestem. La aceasta ora, in Romania este o dezbinare cum nu cred ca a mai fost vreodata. Cunosc si eu putina istorie, dar nu cred ca a fost atata dezbinare. Au fost dezbinari, au fost tradari. L-am tradat pe Horia, l-am tradat pe Doja, pe Mihai Viteazu, pe Stefan cel Mare, pe Lapusneanu, i-am tradat pe toti. Dar au fost puternici, ca sa ramana ceva dupa ei. Aici este problema Romaniei astazi, nu mai are personalitati, nu mai are un Kogalniceanu, nu mai are atatia oameni care s-au sacrificat si au luptat pentru aceasta tara. Uitati, se intampla atatia umilinta in tara asta, din partea fratilor nostri si noi nu avem nicio reactie. Nicio reactie. Nu sa le dam in cap cu parul, ci sa le spunem ‘Ma fratilor, ma stati putin, ma. Vreti sa revenim din nou la suferintele care au fost pe acest pamant? La greselile si la prostiile care s-au facut? Vreti sa revenim din nou? Merita sa revenim din nou?’. Probabil ca pentru unii merita.

Deci cum se poate dezbina un popor si se poate ocupa fara lupta, fara sa tragi un cartus. Primul principiu – ii distrugi tot ce merge bine in tara, in orice domeniu. Il distrugi. Al doilea – ii atragi pe comandanti in afaceri murdare pentru ca sa-i compromiti. Al treilea – le distrugi credinta si traditiile si aduci alte traditii, si asta functioneaza. Al patrulea – creezi discordie intre tineri si varstnici. Al cincilea – introduci in randul tineretului muzica languloasa si credinta in libertatea totala, cu credinta ca de la ei incepe lumea. Gata, s-a terminat cu batranii, acum incepe lumea noua. Functioneaza si la noi. Iti alegi iscoadele din oamenii cei mai josnici ai tarii respective. Si uite acuma, cata lume este imprastiata si pustiita in lume. Pustiita in lume. Nu-s grozav de fericiti romanii care sunt plecati. Unii sunt, intr-adevar, in functii bune. Dar este o vorba, poti sa scoti usor un om din tara lui, dar nu poti sa scoti tara lui din el si atunci oamenii astia care sunt plecati de nevoie, nu de placere, se vor intoarce. Pacat ca multi dintre copiii lor nu mai vorbesc romaneste. Eu inca n-am auzit unguroaica plecata din Ungaria sa nu isi invete copilul limba maghiara, nici frantuzoaica plecata din Franta sa nu isi invete copilul franceza. Dar de romani am auzit si am si vorbit cu ei si au spus ca ‘n-am avut timp sa-i invatam’. Pai cum nu ai avut timp? Cat ati stat la bucatarie, au venit si au mancat, puteai sa le spui macar cum se numeste lingura, macar atata sa stie”, a transmis actorul.

Dorel Visan (n. 25 iunie 1937, Tauseni, Cluj) este un actor, director si poet roman. A interpretat peste 40 de roluri in teatru, in cea mai variata gama, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar in film a avut peste 50 de roluri in productii romanesti si internationale.

Recomandari