Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. O mulțime de români îi poartă numele sfântului Filip

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 14 noiembrie pe Sfântul Apostol Filip. Acesta era originar din Betsaida Galileii și a fost cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Filip, prăznuit în calendarul ortodox pe data de 14 noiembrie

Sfântul Filip, întâlnindu-l pe Natanael, i-a zis: „Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret“ (Ioan 1-45). După Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia. Documente descoperite recent atestă faptul că Sf. Ap. Filip l-a însoțit pe Sf. Ap. Andrei în Schitya, Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

În acest sens, prof. univ. dr. Emilian Popescu afirma: „In cercetarile mai noi s-a ajuns la concluzia ca Sf. Ap. Filip poate fi asezat langa Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pamant romanesc si, de aceea, pentru noi romanii ziua aceasta este tot asa de importanta ca si aceea dedicata Sf. Ap. Andrei.”

Sfântul Apostol Filip a fost răstignit cu capul în jos

Sfântul Apostol Filip, prăznuit pe 14 noiembrie în calendarul ortodox, a avut parte de o moarte tragică. Mergând la Ierapoli, Sfântul Filip va fi târât pe pământ de elini pe toate ulițele cetății iar gleznele îi vor fi sfereduite. Apoi este pironit pe o cruce de lemn cu capul în jos, unde își va face ultima rugăciunea și își va da sufletul în mâinile Creatorului. Astfel trecu Sfântul Apostol la Ceruri.

Iar de îndată ce Filip își dădu duhul, pământul se înfricoșa precum ar fi fost însuflețit, scoțând un glas înfricoșător și despicându-se în două înghiți foarte mulți păgâni. Restul care au supravietuit, îngenunchiară de teamă în fata lui Vartolomeu și a Sfintei Mariamni, care erau spânzurați. Astfel, dezlegându-i pe aceștia de pe lemn, au călcat pe calea cea dreaptă, spre învîâăturile lăsate de Hristos. După toate acestea, rămășițele Sfântului Apostol Filip au fost îngropate cu cinste.

Mormântul Apostolului Filip a fost descoperit în orașul antic Hierapolis, cunoscut astăzi sub numele de Pamukkale, localizat în provincia Denizli, din regiunea de sud-vest a Turciei.

Te-ar mai putea interesa și:

  • Ce este interzis să faci azi! Vei avea parte doar de probleme: Zi sfântă pentru ortodocși
  • BREAKING NEWS! Fostul primar a murit în urma cu puțin timp
  • Făcea curat în fabrică atunci când a văzut în magazie un televizor vechi de 30 de ani și i s-a părut că e ceva ascuns în el. Când l-a desfăcut s-a dus la director și… Uite ce a găsit în el
  • FOTO. Nadia Comăneci a împlinit 58 de ani! Cum arată în costum de baie, când crede că nu o vede nimeni
  • Lovitură cruntă pentru Iohannis! Apar informații din trecut, care-l pot îngropa. Este alertă în PNL
  • Suntem extratereștri? O nouă teorie științifică explică de ce nu suportăm lumina
  • Umilință cruntă pentru Simona Halep! Ce au decis giganții de la Nike
  • Nu le-au încăput banii în valize! 3 români au luat la pariuri 270.000 de euro din biletele puse pentru distracție!
Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More