Mare anunt pentru români: Ciolos ne baga in colaps: vine “Marele Imprumut”!

Din ce in ce mai des, membri ai guvernului technocrat incep sa plaseze in luarile lor de pozitii publice cate o aluzie discreta la faptul ca “nu ajung banii”. De fapt, aproape ca a devenit un laitmotiv al guvernarii tehnocrate faptul ca nu se pot demara noi proiecte, indiferent de domeniul de activitate, din cauza bugetului insuficient.
Ceea ce lasa sa se inteleaga, totusi, ca sunt suficiente fonduri, barem pentru pastrarea in parametri normali a actualei balante de plati informează enational.ro

Mai mult chiar, cu putina vreme in urma, Ministerul Finantelor a anuntat nu doar ca incasarile la buget merg struna, dar s-ar fi depasit pana si baremul maximal atins de guvernarea precedenta. Si, mai stii, poate ca asa o si fi. Numai ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, din acest punct de vedere cel putin Romania se apropie de un veritabil colaps financiar, fiind prevazuta o scadere dramatica a procesului de colectare a taxelor si impozitelor pentru a doua jumatate a anului in curs. Lucru stiut foarte bine de mai multe inalte autoritati ale statului roman. Asa ca, in lipsa unei alte solutii viabile pe termen scurt, guvernantii iau deja tot mai in serios varianta de a apela la “salvatoarea” creditare externa. Mai mult chiar, dupa cum sustin sursele noastre, premierul Dacian Ciolos este deja gata sa dea verde contractarii unor imprumuturi masive, purtandu-se chiar primele negocieri secrete in acest sens.

Nu mai sunt bani!

A fost nevoie ca sa se enerveze pana si altfel “autistul” Klaus Iohannis pentru ca ministrul Finantelor sa gaseasca, in cele din urma, o rezerva bugetara pentru a da drumul la plata noilor indemnizatii pentru mame. Proiect sustinut intens de catre presedintele Romaniei, care altfel risca sa se faca public de ras. Numai ca “incapatanarea” celor de la Finante, care s-au impotrivit atat de indarjit demararii acestui proiect nu se datoreaza in niciun caz vreunei rele intentii, ci datorita faptului ca pur si simplu nu prea mai sunt bani la buget! Cel putin pentru cheltuielile suplimentare ale actualului exercitiu bugetar. Si ministrii de resort, alaturi de premierul Dacian Ciolos cunosc foarte bine nu doar acest lucru, dar si faptul ca perspectivele pe termen scurt sunt cum nu se poate mai sumbre.
Ultima supapa

Ce-i drept, mai exista un “debuseu” prin care sa se acopere lunile iunie si iulie. Pentru ca expertii in finante au pastrat o rezerva strategica, pentru ca sa se poata raporta ca s-a mers pe plus cu colectarea si in aceste doua luni. Va fi insa ultima “supapa” prin care se va da drumul la ceva bani pe piata, pentru ca pe urma va veni potopul. Iar cei imputerniciti si presati de guvern sa stranga bani, cat mai multi bani, stiu foarte bine ca nu mai au de unde. Pentru ca micii contribuabili s-au inghesuit in primele luni ale anului sa-si achite darile, atrasi de micile reduceri oferite. Iar pe comercianti deja nu se mai poate trage, pentru ca acestia sunt pur si simplu secatuiti. Asa ca multi dintre ei prefera sa nu mai plateasca nimic la stat, pana ce nu se judeca, “la sange”, cu acesta. Si cum institutiile statului au inceput sa piarda respectivele procese pe banda rulanta, tot mai multi patroni aleg aceasta forma juridica de protest impotriva unui stat pe care il acuza ca pur si simplu a ajuns sa-i “jupoaie”.
Ne indatoram la greu

Si astfel s-a ajuns la situatia in care emisari ai guvernului roman sa reia legaturile cu marii jucatori de pe piata bancara mondiala, in incercarea de a ne deschide noi linii de creditare. Asa ca este foarte posibil ca, pe sfarsitul mandatului sau, premierul Ciolos si guvernul tehnocrat sa aduca o importanta infuzie de capital la buget, dar, din pacate, nu una provenita din performantele economice sau din eradicarea marii evaziuni fiscale. Ci, pur si simplu, din imprumuturile externe atat de impovoratoare, dupa cum stiu deja generatii intregi de romani din propria experienta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *