Mancarea in Romania a ajuns la acelasi pret cu cea din Germania sau Polonia, dar salariile sunt mult mai mici!

0 49

Datele culese de ZF arată că preţurile pentru multe alimente de bază sunt aliniate în România cu cele din alte state din regiune şi chiar cu Germania, cea mai puternică economie europeană.

Salariile însă au rămas în urmă în contextul în care salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană după cel din Bulgaria.

De altfel, de multe ori jucătorii din economie au spus că într-adevăr preţurile sunt aliniate la UE, aşa cum este şi normal, însă salariile mai au de recuperat. Pentru a se echilibra situaţia, economia locală este obligată să atragă investiţii care să creeze locuri de muncă noi, însă investitorii trebuie să construiască local businessuri cu o valoare adăugată mare pentru economie pentru ca în final salariile plătite să fie pe măsură.

Momentan însă, salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania. Raportul între preţul alimentelor este însă altul. Astfel, acelaşi coş de consum costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia şi 19 euro în Cehia.

În Germania, cea mai puternică economie europeană, coşul ajunge la puţin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România, potrivit calculelor ZF pe baza datelor numbeo.com, un website care adună informaţii privind preţurile din cele mai importante ţări din lume.

Recomandari