MAFIA LEMNULUI primeste lovitura dupa lovitura. Se formeaza GARZILE FORESTIERE.“Polițiștii” lemnului vor fi de două ori mai mulți și vor avea peste 250 de mașini

0 12

Mafia lemnului din România se va confrunta, cel puțin teoretic, cu mai multe probleme în perioada următoare, Camera Deputaților urmând să voteze luni, în calitate de cameră decizională, o Ordonanță de Urgență care înființează Gărzile Forestiere și dublează numărul de “polițiști” ai lemnului.

În plus, cei 617 angajați cu atribuții de implementare, monitorizare și control al regimului silvic vor beneficia și de minimum 250 de autovehicule, potrivit unui amendament adoptat de comisia pentru agricultură și cea pentru muncă ale Camerei Deputaților, care au redactat raportul ce urmează a fi votat în ședința de luni a Camerei Deputaților, scrie profit.ro

Consumul normat de carburanți este de 500 litri/lună/autoturism sau autoutilitară. “Nu se considera depășiri la consumul normat la mijloacele de transport consumul care la nivelul anului se încadrează în limita carburantului normat în raport cu numărul total de mijloace de transport aprobat pentru autoritatea publică centrala care răspunde de silvicultură sau pentru fiecare Garda, după caz”, se precizează în proiect.

În prezent, numărul personalului silvic cu atribuții de implementare, monitorizare și control al regimului silvic din cadrul Comisariatelor de regim silvic și cinegetic este foarte redus, respectiv 399 de posturi. Aceștia au sarcina de a supraveghea, monitoriza o suprafață de 16.403 hectare fond forestier.

“Ca urmare, este necesară înființarea Gărzilor forestiere, prin reorganizare, ca instituții publice cu personalitate juridică, în subordinea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, prin preluarea atribuțiilor, activității, a posturilor și a Personalului de la Comisariatele de Regim Silvic și Cinegetic, care se desființează”, se precizează în expunerea de motive a actului normativ.

În opinia Guvernului, deși raportul optim ar fi un angajat cu pregătire silvică la o suprafață de 8.000 de ha, “în vederea reducerii impactului asupra bugetului de stat, este necesar ca fundamentarea numărului personalului silvic din cadrul Gărzilor forestiere să aibă în vedere o suprafață de 12.000 ha” de angajat.

Dintre cele 617 posturi care vor fi create în componența Gărzilor Forestiere, 545 vor fi posturi cu personal silvic cu atribuții de control și implementare, 18 vor fi posturi alocate persoanelor cu pregătire juridică, 18 posturi alocate persoanelor cu pregătire economică, iar 36, posturi pentru diferite specialități (resurse umane, achiziții, investiții, administrativ etc).

Recomandari