Mafia din Romsilva lasa populatia fara lemne de foc. Nesimtii vand lemnul la privati

0 70

Cetățenii care își încălzesc locuințele cu lemn au ajuns să cheltuie la fel de mult sau chiar mai mult decât cei care folosesc centrale cu alimentare pe gaz metan. Pe lângă prețul destul de mare cerut de ocoalele silvice pentru lemnul de foc, populația se mai confruntă cu o mare problemă. Acum, când iarna bate la ușă, există o adevărată criză a lemnului de foc. Interesant este că Romsilva, regie națională care administrează pădurea statului, are comportament de vătaf pe propria moșie, iar cetățenii sunt tratați în cel mai josnic mod. Oficial, cei de la Romsilva declară că au scos la vânzare lemn de foc pentru populație, însă lucrurile nu stau deloc așa, semn că în continuare mai marii de la RNP au cu totul alte priorități. Cât privește sprijinul cetățeanului pe care i l-ar acorda, acesta este numai la nivel declarativ, bătaia de joc fiind evidentă.
180 lei/mc fag, dacă ai noroc să îl găsești
Am sunat la toate ocoalele silvice din județul Neamț, dar și la direcțiile silvice din Bacău și Harghita pentru a vedea cât de pregătiți sunt silvicultorii să vină în sprijinul populației, în această perioada premergătoare iernii,
pentru a asigura lemnul de foc necesar. Concluzia: lemn de foc nu se găsește, iar unde-l găsești este la preț mare. Adică, nu mai puțin de 180 lei/mc fag, scos la drum auto. Cel mai scump lemn poate fi cumpărat din depozitul Ocolului Silvic Roman – 288 lei/mc fag. Că Romsilva este un fel de sat fără câini o demonstrează și modul în care direcțiile silvice gestionează această situație. De exemplu, Direcția Silvică Harghita nu vinde deloc lemn de foc pentru polulație.

„Pentru populație nu am scos lemn de foc la vânzare. Acum sunt partizile scoase la licitație pe SEAP, iar lemnul de foc va putea fi cumpărat de la agenții ce vor câștiga licitațiile. Vine agentul și cumpără, după care vinde mai departe la licitație. Nu se mai merge pe cereri de la populație”, a declarat reprezentantul Direcției Silvice Harghita.

Nici ocoalele silvice private din Harghita nu vând lemn de foc către populație, acest lucru făcându-l firmele din domeniu care exploateză lemnul de pe proprietățile private.
De la Direcția Silvică Bacău ni s-a comunicat că se așteaptă licitația de peste câteva zile, după care putem discuta de lemn de foc.

În Neamț, am început cu Ocolul Silvic Vaduri care deține un depozit de unde cetățenii sau firmele pot cumpăra lemn de foc. Așa am aflat că nu există decât lemn de foc rășinoase la prețul de 135,48 lei cu TVA inclus. Lemnul de fag, care nu există în depozit și nici nu se știe dacă o să fie în această iarnă la vânzare, are un preț stabilit de 212,90 lei/mc. Tot aici am aflat că cererea este foarte mare și că lemnul se vinde direct din pădure și nu mai ajunge în depozit.

Ocolul Silvic Bicaz ar avea lemn de foc (fag) la 174 lei/mc, scos la drum auto. Trebuie o cerere la șeful de ocol, cota fiind de 5 mc/persoană. Însă, la Bicaz (si nu numai) este destul de greu să iei lemn de foc, pentru că trebuie să aștepți să-și facă plinul pădurarii care au partizi în exploatare. Dacă mai rămâne ceva, vor putea fi onorate și cererile cetățenilor.
Și Ocolul Silvic Pipirig are lemn de foc pentru populație, numai că sunt si solicitări multe. Însă, după ce ni s-a spus că au prioritate cei din zonă, am fost îndrumați să facem o cerere pe care să o lăsăm la șeful de ocol, că de rezovat se va vedea….Prețul aici este de 175 lei/mc fag TVA inclus.

La Ocolul Silvic Târgu Neamț lemnul de foc s-a terminat de…anul trecut. În acest an, populația nu are posibilitatea să-și cumpere lemne de foc la prețuri de bun simt. „Nu avem niciun lemn de foc, pentru că aici lemnul se dă la licitație și societățile îl vând. Nici pentru personalul silvic nu este lemn de foc”.

Cei care locuiesc în zona orașului Târgu Neamț își pot cumpăra deșeuri din lemn de la Centrul de Fructe de Pădure , la prețul de 132 lei/mc. La Ocolul Silvic Poiana Teiului situatia este similara cu cea din Târgu-Neamt: „Nu avem lemn de foc nici pentru noi, pentru că nu avem partizi, nu avem suprafață de exploatat. Cine vrea și poate, ia de la Ocolul Silvic Borca”. La Borca ar fi lemn, însă sunt multe cereri iar șansele de reușită sunt mici.

De la Ocolul Silvic Roznov am aflat că ar fi lemn, dar nu s-a stabilit un preț pentru el:„Da, avem lemn, însă nu s-a stabilit un preț de vânzare. Deocamdată este 175 lei/mc, dar se va modifica. Depuneți cerere la ocol și…”La Ocolul Silvic Roman este lemn de foc, dar în depozit și la prețul de 288 lei/mc fag. „Lemn de foc nu prea avem, pentru că este o singură partidă. Avem un stoc de 30 mc lemn fag, în depozit, la 288 lei/mc cu TVA inclus. Asta este prețul. A fost scos la licitație ca lemn de lucru, însă nu a fost valorificat si a fost propus să fie vândut la populație ca lemn de foc. Ar mai fi o partidă pe care o vom exploata, de vreo 300 mc, însă cam jumătate va fi lemn de foc, iar pretul de vânzare va fi de 180 lei/mc.

La Ocolul Silvic Brateș au la vânzare doar lemn de foc rășinoase, prețul fiind de aproximativ 200 lei/mc, scos la drum auto. Cea mai bună situație pare a fi la Tarcău, unde prețul pentru un un metru cub lemn fag este de 120 lei, însă la câte cereri sunt e puțin probabil să mai obțină cineva vreun metru cub. La Ocolul Silvic Văratec, lista de așteptare este lungă, însă oricine e liber să depună o cerere, prețul pentru un metru cub de lemn foc fiind de aproximativ 175 lei cu TVA inclus.

Situația este asemănătoare și la Ocolul Silvic Gârcina, unde lemnul de foc s-a cam vândut. „Mai am puțin în stoc, însă o sa mai avem niște molid și stejar, fag nu prea. Ne-a luat cota și au dat-o la patroni, la noi a rămas foarte puțin lemn de foc la vânzare”

Ipocriții de la Romsilva
Silvicultori cu experiență, cunoscători ai fenomenului, ne-au declarat că toată situația se datorează ideilor inepte ale unor șefi din Romsilva. „Au amestecat totul, iar lumea este foarte supărată. O să fie jale în iarna asta, pentru că prețul lemnului este foarte mare, iar lumea este săracă. În plus nici acei care vor să cumpere nu au de unde. Au ajuns la mâna samsarilor care vând de cele mai multe ori lemn furat. O să fie multe contravenții și infracțiuni”, ne-a declarat un silvicultor din sistem.

Un alt cunoscător al domeniului silvic ne-a explicat de ce s-a ajuns aici, arătând cu degetul tot către șefii de la Romsilva, dar și către oamenii din teritoriu: Așa am aflat cum procedează Romsilva, în sensul că se folosește de ideea de a ajuta oamenii săraci din România, însă sub acest paravan nu face decât să exploateze lemn de bună calitate și la prețuri mici. În ceea ce îl privește pe cetățeanul care are nevoi de lemne pentru a-și încălzi locuința, cui îi pasă? „ În mod normal ei (n.r. cei de al Romsilva), în ipocrizia lor, au spus că vor să exploateze masă lemnoasă ca să-și asigure nevoile proprii, adică lemn foc la cantoane, lemn pentru reparații, garduri, etc, după care vor asigura lemnul de foc pentru populație. Numai că cei care se apucă de exploatare uită de populație. Pădurarul nu mai câștigă nimic pentru că prețul impus de sus este mare și lui nu-i mai rămâne nimic si nici nu mai are partizi de lemn de foc pentru populație. În aceste condiții, lemnul de foc ar trebui să provină din partizile exploatate de către ocoale. Însă scot ce este mai bun și dau la Centrul de Fructe să facă cherestea și nu-i mai intersează să scoată lemnul de foc. Așa se face că lemnul de foc este vândut la prețuri destul de mari de către agenții economici. De regulă, din parchetele Silvicului se rezolvă obligațiile către personalul silvic, pentru cunoștințele acestora…. Așadar, sunt niște ipocriți când spun că vor să exploateze masă lemnoasă să asigure lemn de foc populației, pentru că de fapt nu fac asta pentru că nu le iese nimic. Iar atunci, lemnul de foc îl împart între ei sau dacă le mai rămâne ceva îl dau la depozite, iar cine vrea cumpără de acolo”.

Concluzia este clară, că Romsilva a solicitat și a primit dreptul de a exploata masă lemnoasă, invocând obligația pe care, vezi Doamne, ar avea-o, aceea de a pune la dispoziția cetățenilor lemn de foc. Numai că nu vorbim decât de un pretext pentru ca cei de la Romsilva să exploateze în continuare pădurile pe care le administrează. Nimeni nu știe în acest moment, pentru că Romsilva nu a comunicat oficial, care este cota de lemn de foc alocată populației în această iarnă, dar și unor instituții ale statului (școli, cămine de bătrâni, etc).
În ceea ce privește prețul de vânzare stabilit de Romsilva, 180 lei/mc lemn foc fag (TVA inclus), niciun silvicultor nu a reușit să-l justifice. Se spune că prețul este reglat de piață, însă în cazul lemnului de foc se pare că Romsilva nu a făcut decât să pună o presiune financiară fantastică pe umerii celor care se încălzesc cu lemn.

„Dacă pe piață lemnul se vindea cu 180 de lei (la drum auto), nu înseamnă că Romsilva trebuia să crească și ea prețul de la 120 lei la 180 lei. Creșterea, de anul trecut, din iarnă, de aproximativ 50%, a fost o adevărată bătaie de joc. Însă nimeni nu a zis nimic, iar ei și-au văzut în continuare de treabă”, ne-a declarat silvicultorul care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cum ocoalele silvice nu prea au lemn de foc la vânzare, cetățenilor nu le rămâne decât varianta agenților economici sau a samsarilor, în categoria celor din urmă intrând pădurari sau oameni apropiați lor.

Daniel MURARU

Recomandari