Lucian Mandruta despre Adrian Nastase: Minciuna lor e la fel de putrezita precum le e sufletul. VIDEO

0 47

Lucian Mandruta povesteste o intamplare de pe vremea cand Adrian Nastase era retras la Cornu, inainte sa inceapa procesele si condamnarile.

Redam mai jos cuvintele lui Lucian Mandruta:

Anul era 2010. Adrian Nastase era retras la Cornu, inainte sa inceapa procesele si condamnarile.

Eu tocmai plecasem de la stiri – si incercam sa fac altceva. Acel altceva a fost o emisiune ale carei secvente ma urmaresc si azi – si dintr-un motiv absolut bizar.

Nici macar 10 la suta din cei care au privit-o nu au inteles ironiile din ea. Pentru ca emisiunea – difuzata sambata seara – era cap-coada o parodie. Una dintre rubrici, de exemplu, era filmata in cada. Jacuzzi. Alta era facuta din interviuri la misto cu personaje cunoscute in epoca. Dar din pacate un misto prea fin.

Una dintre scenele celebre e cea in care merg la Cornu sa-i numar ouale lui Nastase – dupa o zicere celebra chiar a lui. In timpul filmarilor, in sufragerie, descopar niste sabii.

„Sunt ale lui tata socru, le-a adus din China, imi zice Nastase”.

„Aha, zic eu. Pai se potriveste sa facem o scena la misto de innobilare. Vreau sa fiu Cavaler de Cornu” zic eu.

Nastase a ras, n-a vrut, am mai baut o cafea… l-am convins.

Am facut scena de vreo trei ori, pana a iesit bine: un cavaler al Ordinului De Cornu, evident, un ordin imaginar. La final, i-am promis ca n-o sa mai vorbesc niciodata nimic rau de PSD. Evident, tot ironic. Eram critic la adresa partidului de atunci, de dinainte, din 1992, cand am inceput la SOTI. E suficient sa cauti articolele din Dilema, in aceeasi vreme. Si am fost si dupa, fireste.

Totusi, de ce am facut-o?

Pentru ca am sperat ca oamenii vor prinde ironia. Nastase fusese tatucul tuturor vreme de 4 ani, pana prin 2004. In 2010 nu mai avea nicio putere. Sa fii Cavaler de Cornu in 2010 nu mai insemna decat o tichie de margaritar pe capul chelului. Omul isi astepta finalul scandalurilor – nu mai era mare nici in partid si nici in stat.

Eu, de asemenea parlit. Plecasem de la stiri, in cateva luni urma sa plec si de la emisiunea asta, care nu a mers.

Si n-a mers pentru ca cei mai multi, cum am spus, nu au prins ironia. Ba chiar, azi, dupa 10 ani, e folosita cu reavointa, de diversi tampiti, ca sa-mi reproseze un gest pe care il cred real doar oamenii cu putina minte si la fel de putina tinere de minte.

Din pacate, si la noi, in tabara noastra il folosesc unii ca sa ma injure. Ori ca sa demonstreze cine stie ce stare de sclavie in care m-as fi aflat vreodata.

Sa fie sanatosi. Minciuna lor e la fel de putrezita precum le e sufletul.

Ii iert, cu puterile conferite mie de Augustul Titlu de Cavaler….)

Recomandari