Lovitură pentru Radu Banciu. Ce amendă a primit de la CNA pentru o ediție a emisiunii de la B1 TV

4

Postul de televiziune B1 TV a fost sancționat în ultima ședință a Consiliului Național al Audiovizualului, emisiunea prezentată de Radu Banciu fiind cea luată în vizor. Membrii CNA au ajuns la concluzia că moderatorul a încălcat mai multe articole din Cod într-una dintre edițiile de luna aceasta.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Radu Banciu, sancționat de CNA pentru emisiunea de la B1 TV

CNA a luat decizia de a amendat emisiunea moderată de Radu Banciu la B1 TV după ce membrii instituției au ajuns la concluzia că au fost încălcate mai multe prevederi din Legea audiovizualului. Este vorba de ediția difuzată în data de 4 mai în care moderatorul nu a făcut distincția clară între fapte și opinii.

Concret, postul de televiziune a fost amendat pentru încălcarea articolului 64 din Cod care prevede „asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Suma pe care a primit-o amendă postul TV de la CNA

În plus, în emisiunea „Lumea lui Banciu”, difuzată la începutul lunii mai a mai fost încălcat și un al doilea articol. Este vorba despre articolul 67 care prevede că „prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.

Pentru încălcarea acestor reguli CNA a amendat emisiunea moderată de Radu Banciu cu suma de 15.000 de lei, nefiind prima oară când prezentatorul este taxat în acest sens.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CNA a sancţionat în aceeași ședință şi postul Naşul TV pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002 şi a dispoziţiilor art. 40 alin. (2) şi (4) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „Să vorbim despre tine” din data de 6 mai, amenda fiind de 10.000 de lei.

Emisiunea lui Radu Banciu, amendată a doua oară în doar două luni

Nu mai puțin de luna trecută, în aprilie, prezentatorul emisiunii „Lumea lui Banciu” a fost sancționat de CNA pentru promovarea unei teorii a conspirației. La momentul respectiv B1 TV a fost sancționat cu suma de 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

„Cred în această teorie că, până la urmă, virusul nu se răspândește chiar așa cum ni s-a spus. E o mică misiune. Da… că luăm pe clanță sau luăm de la unu la altul…

Ideea asta pe care au lansat-o americanii și cercetătorii britanici zilele trecute cum că, ar fi fost împrăștiat un gaz, de tipul gazului sarin, peste planetă, stă mai degrabă în picioare”, spunea Radu Banciu în emisiunea din luna aprilie.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Potrivit paginademedia.ro, amenda a venit la propunerea lui Radu Herjeu, dar a fost votată de mai mulți membrii ai instituției printre care se numără Dorina Rusu, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu și Alexandru Kocsis.

ADVERTISEMENT

Recomandari