Lovitură dură pentru Kovesi: Adina Florea o lasă fără locul de muncă. LCK contraatacă

0 55

În timp ce negocierile între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru numirea noului procuror şef european sunt în toi, Laura Codruţa Kovesi primeşte o lovitură dură – este lăsată fără loc de muncă. Concret, în ordonanţa de impunere a controlului judiciar, procurorii de la celebra secţie a Adinei Florea au decis că Laura Codruţa Kovesi nu mai poate lucra în cadrul Parchetului General.

Reamintim că vineri seara, după aproape şapte ore de audieri, Kovesi a fost pusă sub control judiciar într-un dosar deschis în urma unei plângeri a fostului deputat fugar Sebastian Ghiţă. În cadrul măsurii, fostei şefe DNA i-au fost impuse mai multe interdicţii şi obligaţii – să se prezinte la secţia de poliţie, să nu părăsească ţara fără permisiune, să nu vorbească cu presa şi, iată, să nu mai profeseze la Parchetul General.

De partea sa, Kovesi neagă acuzaţiile ce i se aduc, arătând că de doi ani este hărţuită şi avertizând că ceea ce se întâmplă este parte a unei campanii menite s-o oprească să devină procuror-şef european.

Şi nu se rezumă doar la a nega acuzaţiile ci întreprinde şi măsuri. Potrivit G4Media, Kovesi a contestat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura preventivă a controlului judiciar. Contestaţia se va judeca săptămâna viitoare.

De asemenea, fosta şefă a DNA a făcut o sesizare către secţia de procurori a CSM prin care le solicită să decidă asupra locului în care va activa profesional, din moment ce la Parchetul General are interzis, relatează stiripesurse.ro.

Redăm comunicatul SIIJ referitor la măsuirile din cadrul controlului judiciar

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019.

Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost adusă la cunoştinţa procurorului.
Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:

a) Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
b) Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;
c) Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Poliţia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată;
d) Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;
e) Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;
f) Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane şi martori;

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, ca de altfel nici luarea unei măsuri preventive, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Recomandari