LIVE VIDEO. Audierile pentru postul de procuror-şef european în Comisiile LIBE şi de control bugetar ale PE au început. Primul candidat audiat este Andres Ritter, Codruța Kovesi este ultima.

0 59

Cei trei candidați la șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania) sunt audiați azi, de la ora 16.30, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

Update: Primul care va fi audiat este Andres Ritter (Germania). Laura Codruța Kovesi va fi audiată ultima, în timp ce candiadatul francez, Jean-Francois Bohnert, va fi al doilea.

Live video.

Laura Codruța Kovesi și ceilalți doi candidați pentru postul de procuror-şef european au fost audiați astăzi, între orele 16.30 – 20.15, în comisiile Parlamentului European, după ce Consiliul UE (COREPER, prezidat de România) a dat un vot indicativ în favoarea desemnării candidatului francez pentru postul de procuror-șef european în urmă cu o săptămână.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi a fost citată ca suspect în perioada în care urma să plece la Bruxelles pentru susținerea candidaturii în Consiliul UE. Fosta șefă a DNA arăta atunci că toată această procedura are ca scop blocarea candidaturii sale pentru funcția de procuror-șef european.

Parlamentul European a aprobat în luna octombrie crearea unui Parchet la nivelul UE, pentru combaterea fraudei cu fonduri europene. Parchetul european (EPPO) va permit schimbul rapid de informații, investigații coordonate ale poliției, înghețarea și confiscarea rapidă a bunurilor, precum și arestarea transfrontalieră a suspecților. Potrivit comunicatului de presă transmis atunci, Parchetul „va lucra îndeaproape și complementar cu agenția Eurojust și cu biroul UE de investigații anti-fraudă OLAF, pentru a asigura urmăriri penale de succes și o mai bună recuperare a banilor contribuabililor fraudați”.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. Mai multe detalii despre instituția Parchetului European pot fi citite accesând acest link.

Recomandari