Lia Savonea va fi reclamată Inspecţiei Judiciare. Acuzată ca şi-a depăşit competenţele în războiul Kovesi.

0 50

Indignat ca Lia Savonea ar fi trecut peste voinţa CSM poziţionând fără niciun drept insituţia în războiul punerii sub învinuire a lui Kovesi, un cunoscut activist anunţă că se va adresa Inspecţiei Judiciare.

Fondatorul grupului civic Refuz Abuz, Vlad Gheorghe, anunţă că va depune luni o plângere la Inspecţia Judiciară împotriva şefei CSM, Lia Savonea. Gheorghe, persoană cunoscută opiniei publice ca protestatarul în tricou cu inscripţia „Fără Penali” lovit cu sete de jandarmi pe 10 august deşi era cu mâinile ridicate, o acuză pe Savonea ca şi-a depăşit competenţele prin comunicatul în care dezavua criticile la adresa anchetării Laurei Codruţa Kovesi.

Mai exact, Gheorghe îi reproşează Liei Savonea că a dat respectivul comunicat deşi membrii CSM votaseră împotrivă.

„Lia Savonea, preşedintele CSM-ului, are o problemă foarte serioasă. Astăzi (vineri n.r.) dna Savonea a dat un comunicat semnat Preşedinte CSM deşi solicitarea ei cu privire la acest comunicat a picat în plenul CSM. Deci plenul CSM a spus: Nu, nu dăm acest comunicat, şi dna Savonea a dat un comunicat prin care susţinea această secţie care o anchetează pe Kovesi. Doamna Savonea nu avea în atribuţiile funcţiei de preşedinte CSM să dea comunicate în nume propriu”, a declarat Vlad Gheorghe, vineri seara, la mitingul de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi organizat în Piaţa Victoriei.

Vlad Gheorghe este de profesie jurist şi, în prezent, este consilier parlamentar USR şi unul dintre candidaţii USR-PLUS pentru europarlamentare. Plângerea va fi făcută însă nu în calitate de USR ci de cetăţean şi fondator al grupului civic (pe cale să devină ONG) Refuz Abuz.

„Eu sunt parte dintr-un grup de rezistenţă legală, Refuz Abuz, care a prins contur după 10 august şi sunt sigur că şi alţi cetăţeni vor să se alăture unei astfel de plângeri”, a precizat Gheorghe pentru Epoch Times.

Reamintim că şefa CSM, Lia Savonea, magistrat despre care parte din presă a scris că este pro-PSD, a ieşit vineri public să apere printr-un comunicat de presă controversata secţie pentru anchetarea magistraţilor. Cum respectiva secţie a fost criticată dur pentru punerea sub acuzare a Laurei Codruţa Kovesi chiar înainte ca aceasta să susţină interviul pentru postul de procuror şef european, Savonea a ţinut să dezavueze „speculaţiile publice” legate de declanşarea anchetei contra lui Kovesi.

Comunicatul Liei Savonea a fost dat publicităţii în contextul în care o parte din opinia publică şi Opoziţia au perceput anchetarea Codruţei Kovesi drept un demers comandat politic şi menit să-i saboteze candidatura.

Potrivit unor surse G4Media.ro, luarea de poziţie a fost respinsă de CSM, care nu şi-a asumat textul în numele instituţiei, dar comunicatul a fost în cele din urmă dat publicităţii de preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Mai merită precizat însă că o opinie asemănătoare a transmis şi Ambasada SUA la Bucureşti, iar preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, Günther Krichbaum, bun cunoscător al situaţiei din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur Guvernul României pentru investigarea Laurei Codruţa Kovesi de către secţia pentru magistraţi. Potrivit G4Media.ro, în scrisoarea respectivă, Krichbaum opinează că iniţierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promiţătoare a Laurei Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Redăm integral comunicatul şefei CSM

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reţine că în cursul zilelor de 13 şi 14 februarie 2019 au fost lansate în spaţiul public, prin intermediul mass media, de către clasa politică şi alţi lideri de opinie, afirmaţii grave ce acreditează ideea desfăşurării unei cercetări penale de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara cadrului legal, la comandă politică şi în scop de intimidare.

Preşedintele Consiliului îşi manifestă în mod ferm dezacordul faţă de astfel de speculaţii publice, formulate într-o modalitate continuă şi agresivă, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurii judiciare în curs, precum şi de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfăşoare.

Preşedintele Consiliului, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de cercetare şi urmărire penală faţă de magistraţi se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia cu privire la imperativul respectării separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie.”

Recomandari