Legitimaţia de spion a lui Vladimir Putin, găsită în arhivele germane

O legitimaţie de spion a lui Vladimir Putin, pe vremea când era agent KGB în Germania de Est, a fost găsită după 3 decenii. Documentul cu numele Preşedintelui Rusiei a fost emis de STASI, serviciul secret est-german, şi îi dădea acces în clădirile sale.

Legitimaţia pe numele lui Vladimir Putin a fost emisă de Stasi pe 12 decembrie 1985, pe când actualul preşedinte rus avea 35 de ani. A fost validată în mod regulat, până în momentul expirării, la finalul anului 1989.

Un document inedit

Legitimaţia are seria B 217590 şi a fost emisă la Dresda, oraşul în care a activat Vladimir Putin, în perioada în care a fost detaşat în Germania comunistă. Documentul are şi o fotografie alb-negru în care actualul lider de la Kremlin apare cu costum şi cravată.

Potrivit ziarului Bild, legitimaţia lui Putin a fost găsită în arhivele germane, într-un dosar al Departamentului de Cadre şi Pregătire al Stasi, din Dresda.

„Până acum, nu se ştia că Putin, care a lucrat ca agent KGB în Dresda până în 1990 a fost în posesia unei legitimaţii Stasi. Numele său nu apare în singurul dosar care conţine numele tuturor membrilor personalului militar sovietic cărora li s-au dat astfel de legitimaţii”, a declarat, pentru Bild, Konrad Felber, şeful arhivelor Stasi.

Bild spune că nu e clar de ce Vladimir Putin nu a distrus legitimaţia în momentul în care a plecat la Moscova, la începutul anilor 90. Ziarul german susţine că documentul e o dovadă că actualul preşedinte rus a lucrat şi pentru Stasi şi că, foarte probabil, ar fi recrutat agenţi pentru serviciul secret est-german.

Legitimaţie de acces în sediile Stasi

CNN vine însă cu o altă variantă şi spune că legitimaţia i-ar fi folosit lui Putin în scopuri foarte practice. Cu un astfel de document, el avea acces la sediile şi la alte facilităţi ale Stasi. Putin era ofiţer de legătură în Germania de Est, facilitând cooperarea între serviciile de informaţii partenere.

„În 15 districte din Germania de Est, reprezentanţii KGB au primit astfel de acces la clădirile regionale ale Stasi. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Vladimir Putin”, spune Dagmar Hovestadt, purtătorul de cuvânt al Arhivelor Stasi.

Astfel, existenţa unei astfel de legitimaţii Stasi nu înseamnă că Putin a lucrat pentru serviciul secret german, mai spune CNN. Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că un astfel de document nu e deloc surprinzător.

„După cum se ştie, în perioada Uniunii Sovietice, KGB şi Stasi erau agenţii de informaţii partenere, aşa că, probabil, nu putem exclude existenţa unui schimb de astfel de legitimaţii”, a declarat Dmitri Peskov.

Viaţa de spion a lui Vladimir Putin în RDG

În Germania de est, Vladimir Putin a lucrat în vila KGB din strada Angelika, Nr. 4, din Dresda, împreună cu alţi agenţi. Soţia sa de atunci, Liudmila, care avea 25 de ani, a venit în RDG cu fiica lor, Maria, în toamna lui 1985. Familia Putin a locuit într-o clădire cu 4 etaje, de pe strada Radeberger, nr. 101.

Loading...

Recomandari