Legea fiscului în România. Încasezi 9 lei, dai înapoi 468 lei. Mii de români se află într-o situaţie absurdă

0 18

Mii de români au fost înştiinţaţi de ANAF că trebuie să plătească la stat sute de lei, în 60 de zile, sub formă de contribuţii pentru asigurările sociale, după ce au încasat venituri ridicole din dividendele unor SIF-uri, la care au devenit acţionari în urmă cu mulţi ani. De exemplu, Fiscul l-a anunţat pe un contribuabil că trebuie să plătească 468 de lei pentru un venit de 9 lei.

În urma privatizării de după 1990, zece milioane de români au devenit acţionari la SIF-uri, fără măcar să ştie. Una dintre „victimele” Fiscului este dl. Hudac, care a mers să afle de ce i se cere să plătească aproape 500 de lei pentru contribuţiile de sănătate aferente anului 2012. Funcţionara i-a spus că este acţionar la două SIF-uri, de la care a primit în total 10 lei.

„De acolo am primit dividende in valoare de 60 de bani de la SIF Banat-Crisana si de 8 lei de la SIF Muntenia.

Pentru aceasta valoare eu acum ar trebui sa platesc asigurare pe tot anul in valoare de 468 de lei. In primul rand nici nu stiam ca sunt actionar, ca de asta am ramas aici surprins, de faptul ca uite ce mare patron sunt eu si nici macar nu stiam”, a declarat românul, potrivitştirileprotv.ro. În aceeaşi situaţie se află mulţi contribuabili de bună credinţă: „Pentru 12 lei trebuie să plătesc 39 lei pe asigurarea de sănătate. În fiecare lună”, a spus o altă persoană.

„Sunt multi actionari care pot sa nu afle de aceasta distributie, mai ales in cazul celor foarte mici, nu isi incaseaza dividendele, dupa 3 ani de zile dividendele se pot prescrie si redevin sursa de finantare a societatii, dar in scriptele, in evidenta emitentului apare ca aceste dividende au fost distribuite catre actionari”, a declarat un broker.

Avocatul Gabriel Biriş spune că există situaţii în care legile nu pot fi aplicate, „pur şi simplu”. În urma numeroaselor reclamaţii, ANAF-ul a suspendat emiterea deciziilor de impunere până la clarificarea situaţiei.

Potrivit MEDIAFAX, ANAF a suspendat luni emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute.

„Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii şi comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 – până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 şi 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniţi, b) persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară. În cazul categoriilor de contribuabili prevăzute mai sus, pentru deciziile comunicate până la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea”, arată ANAF, într-un comunicat.

ANAF precizează că aplică prevederile legale, neavând drept de iniţiativă legislativă.

Persoanele care obţin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculate la o baza lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară.

În februarie, ANAF a anunţat că va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite.

Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

ANAF a anunţat atunci că a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.

Recomandari