Lecție de viață: Este nevăzător, dar studiază la două facultăți și este vicecampion european la judo

0 14

Alexandru Florin Bologa este un tânăr ambițios și optimist pentru care viața nu are limite: a ales să se implice în cât mai multe activități, în loc să se izoleze din cauza suferinței sale.

Ambiția și dorința de a realiza ceva în viață, în ciuda limitelor corpului uman l-au adus pe Alexandru Florin Bologa la Cluj, departe de familie.

Alexandru a studiat mai întâi la o școală specială, iar acum frecventează cursurile a două facultăți, una dintre acestea deloc ușoară. Printre cursuri, Alexandru face și sport, fiind vicecampion european la judo. Tânărul student nu are de gând să se oprească aici.

alexandru1

De curând, boboc la puterea a doua

Alexandru a susținut în această vară examenul de Bacalaureat, fiind absolvent al Liceului Special pentru Deficienții de Vedere Cluj-Napoca. După acest examen a urmat sesiunea de admitere, care nu a fost deloc ușoară, Alexandru alegând să se înscrie la două facultăți, respectiv la Psihopedagogie Specială și la Kinetoterapie, facultate din cadrul Universității de Medicină și Farmacie: “Admiterile au fost dificile, dar am muncit și am reușit. Am ales aceste facultăți deoarece, fiind nevăzător m-am gândit că o să pot să ajut persoanele care sunt în aceeași situație cu mine, mult mai mult decât o persoană care nu are această deficiență“.

Tânărul spune că este spirjinit moral de cei din jurul său, de antrenori, de colegi, de prieteni: ”Din partea familiei sunt susținut de mama, tata, care întotdeauna îmi dau sfaturi. Fratele meu e alături de mine, atâta cât poate el, fiind la școală la Zalău. El e mai mic și încearcă să mă mai ajute cu un sfat, o încurajare”.

 

A dat înotul pe judo, dar nu regretă

Alexandru nu se rezumă doar la a merge la cursuri, fiind pasionat de sport: “Mie de mic mi-a plăcut sportul. Am început cu înotul. La școală s-a făcut o selecție pentru un program judo pentru nevăzători. Doamna antrenoare, domnul profesor, m-au selectat pe mine dintr-un număr considerabil de elevi și am început antrenamentele la club. Mă antrenez împreună cu Lotul Feminin de Judo, aici, la Cluj. Îmi place ceea ce fac. Practic acest sport din clasa a 6-a, când am renunțat la înot pentru judo. Am participat la numeroase concursuri naționale, europene și mondiale. Am obținut medalia de argint de la Europenele de Juniori din 2013, din Eger-Ungaria. Am participat la Cupa Mondială de Seniori din Germania, Frankfurt, la mondialele din Colorado, în anul 2014. Anul acesta am fost la Seul și urmează să particip la Europenele de Seniori la Lisabona, Portugalia. Noi suntem mereu ocupați, participăm la numeroase competiții, de unde ne străduim să aducem medalii și premii”.

florin-alexandru-bologa-edge-ungaria-medalie-de-argint

Proaspătul student spune că este destul de dificil să împace școala cu antrenamentele, dar dacă îți place ceea ce faci, nu este imposibil. Alexandru a găsit un echilibru între cele două. Dă tot ce are mai bun la antrenamente, dar își păstrează energia și pentru școală. “După finalizarea studiilor îmi doresc să profesez în domeniile pe care le studiez acum. Vreau să știu că am realizat ceva după anii de studii”, spune el.

Socializarea și optimismul, soluții pentru un zâmbet

“Eu așa știu lumea, așa o percep și  cred că, cu toate că ai o dizabilitate poți să faci ceva în viață”, spune Alexandru, convins de faptul că, cu ambiție și optimism se poate trece peste orice greutate în viață. Izolarea din cauza unei dizabilități nu este recomandată.

Alexandru a rămas fără vedere complet de la vârsta de 7 ani: “Am avut probleme de mic. De la 7 ani am rămas nevăzător complet. Mama în timpul sarcinii a luat un microb, care m-a afectat, iar ulterior, pe la 6-7 ani mi-am pierdut vederea definitiv. Am făcut o operație în Belgia, care însă nu a reușit. A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa. Adică eu cred că dacă vedeam și problema apărea ulterior, era mult mai greu să mă adaptez. Eu așa știu lumea, așa o percep și  cred că, cu toate că ai o dizabilitate poți să faci ceva în viață“.

Nici boala și nici faptul că a părinții lui au plecat să muncească în străinătate de când era el mic nu l-au demoralizat pe Alexandru care a făcut liceul și școala generală la Cluj. Încet, încet s-a obșinuit cu ideea că ai lui sunt departe și nu le-a mai simțit lipsa atât de tare. Vorbește des cu ei la telefon și se întâlnesc atunci când programul le permite.

Continuarea pe http://www.monitorulcj.ro/

Recomandari