Laszlo Tokes, decorat de Ungaria după ce România i-a retras distincţia „Steaua României”

0 41

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Ungariei, relatează agenţia ungară de presă MTI, care citează o decizie publicată în Monitorul Oficial (Magyar Kozlony).

Motivele acordării distincţiei sunt similare cu cele ale decorării cu Ordinul Steaua României în 2009.

Ordinul de Onoare al Ungariei i-a fost acordat de către preşedintele Janos Ader, la propunerea premierului Viktor Orban, şi „recunoaşte curajul, demnitatea umană şi meritele lui Tokes în declanşarea Revoluţiei de la Timişoara care a condus la căderea dictaturii comuniste şi a deschis drumul către libertate pentru România şi maghiarii din Transilvania în 1989″, mai notează MTI, conform Mediafax.

Laszlo Tokes a pierdut definitiv distincţia „Steaua României în grad de cavaler”, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu pentru meritele sale în Revoluţia din 1989, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, la 25 februarie, recursul europarlamentarului faţă de decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincţiei.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Recomandari