La Brebi, poveștile se scriu cu parfum de lavandă! Locul în care o tânără româncă a luat viața de la capăt și a creat singură un univers mov în inima Transilvaniei

0 29

La început a fost doar o casă bătrânească, cu câteva plante care mai însuflețeau locul și pe lângă care treceai în grabă și abia dacă apucai să spui oftat: „ce păcat!”. Dar cineva a spus mai mult de atât și nu doar că a zis, ci a și făcut.

A fost suficient să se uite în jur ca să-și dea seama cât de multe oferă natura aici. Aici, în satul Brebi, din județul Sălaj, de un an și un pic, poveștile se scriu cu parfum de lavandă, în lanul colorat și scăldat în lumina soarelui.

E un loc pitoresc plin de culoare și farmec. O casă tărănească în care tradiția e încă vie, iar în spatele ei, „refugiul” pentru ochi, minte și suflet. În satul Brebi, cultura de lavandă albastră își așteaptă turiștii, la o porție de aer curat și înmiresmat ca pe dealurile liliachii din Provence.

Dar asta nu e tot. Cine ajunge aici și își cufundă tălpile în iarba verde de pe pajiștea unde pasc în fiecare zi bilovi și vaci, poate privi în depărtare, de deal, cum se înalță, semeață Poarta Praetoria a castrului roman Porolissum.

E vorba despre un loc cum rar ți-e dat să vezi și pe care cu greul îl poți uita: Cerdacul cu Lavandă. Un loc unde o femeie de 40 de ani pasionată de natură a văzut „frumuseţe şi unicitate dincolo de ruine şi buruieni”.

Simona Măricean, căci așa o cheamă pe „zâna lavandă” (cum îi spun apropiații), a știut că poate și a demonstrat că într-un sat din județul Sălaj se poate face agroturism de calitate.

 

După 15 ani petrecuți în Franța, locul în care s-a îndrăgostit de lavandă, a zis că e timpul să se întoarcă acasă, acolo unde se simte liberă și liniștită.

A pornit la drum doar cu pasiunea pentru lavandă și priveliștea de pe deal. Iar Simona a schimbat casuța bătrânească încojurată de niște buruieni, într-un timp atât de scurt, încât nici acum nu-i vine să creadă. Dar a reușit ce alții încă trudesc de ani buni.

„Când am zărit acolo poarta Praetoria m-am văzut nu acum, ci anul viitor. Deja mi-am imaginat totul gata și exact așa îmi ies lucrurile acum. Este un fel de a vedea cu sufletul.”, a povestit Simona.

Acum, Cerdacul cu lavandă e el însuși un oaspete care-şi dezvăluie farmecul în spatele unor porţi albastre. Cald, primitor, care așteaptă să asculte și să spună povești la asfințit de soare sau sub acoperiș de stele.

„Este o poveste care începe de la primul şpaclu, pătrunde în cărămizi de lut şi paie, răsună în ţigle de Jimbolia străvechi şi grinzi de gorun. Toate sunt acolo, le-am păstrat şi restaurat ca să rămână povestea peste ani“, adaugă femeia.

Căsuţa se află la doar nouă kilometri de Grădina Botanică de la Jibou şi la 18 kilometri de Grădina Zmeilor.

==========================================

 

Foto: Facebook.com 

Recomandari