Klaus Iohannis l-a decorat pe Iulius Filip, disident anticomunist si fost detinut politic cu Crucea Nationala „Serviciul Credincios”

0 61

Presedintele Klaus Iohannis a conferit Crucea Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a lui Iulius Filip, disident anticomunist si fost detinut politic.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a conferit Crucea Nationala ‘Serviciul Credincios’ clasa a III-a domnului Iulius Filip, disident anticomunist si fost detinut politic, in semn de apreciere deosebita pentru determinarea si curajul cu care a luptat impotriva abuzurilor regimului comunist si in semn de respect pentru suferintele indurate in inchisorile comuniste, aparand valorile democratice”, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Sursa citata precizeaza ca seful statului a actionat, inca de la preluarea mandatului, pentru apararea memoriei victimelor regimurilor totalitare si asumarea corecta a trecutului recent, in acord cu valorile si principiile europene.

„Prima actiune publica a presedintelui Romaniei a fost decorarea, in data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu Ordinul National ‘Steaua Romaniei’, in grad de Cavaler, in semn de apreciere pentru inalta sa tinuta morala, pentru demnitatea si curajul cu care a militat pentru libertate si democratie.

Din 2014 si pana in prezent, presedintele Romaniei a decorat 55 de fosti detinuti politic, care au fost lipsiti de libertate in mod abuziv, fiind inchisi in marile inchisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), in lagarele si coloniile de munca de pe traseul Canalului Dunare-Marea Neagra sau din Balta Brailei, ori au fost deportati de autoritatile comuniste”, conform comunicatului.

Precizam ca Iulius Filip este detinutul politic a carui eliberare conditionata a fost refuzata de doua ori de catre Comisia de Eliberari din care facea parte Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei.

In ultima luna, Lazar a fost acuzat ca ar fi fost „tortionar” in perioada comunista pentru ca a facut parte din aceasta comisie care decidea eliberarea unor detinuti si a respins o astfel de cerere. Cazul Iulius Filip, pus in discutie de Antena3, a fost consemnat in 1986, adica in urma cu 33 de ani.

Augustin Lazar a respins insa in repetate randuri aceste acuzatii.

Recomandari