Klaus Iohannis face un APEL la toți românii: ‘Să protestăm cu toată fermitatea, dacă se dă OUG’

0 55

Președintele Klaus Iohannis cere proteste masive din parte românilor, dacă Guvernul va da o OUG ca cea din iarna lui 2017, celebrea OUG 13.

”Eu cred că una dintre marile probleme din Constituția noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanțe de urgență, dar, odată ajunși la putere, toți au folosit acest sistem. Este contraproductiv și pericolul constă în faptul că guvernul poate să dea ordonanțe de urgență fără ca cei vizați sau cei interesați să poată interveni măcar pentru un control pe constituționalitate. Bunăoară, la ordonanță de urgență dată de guvern, Președintele nu poate să solicite o verificare pe constituționalitate și nici cei vizați nu pot interveni, precum se poate interveni, de exemplu, pe procedura parlamentară.

Personal, cred că odată și odată trebuie să tragem linie și să terminăm cu acest sistem de ordonanțe de urgență fiindcă în practică știm, aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanța de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut șanse în sesiunea parlamentară. Deci, trebuie mare grijă. Societatea civilă trebuie să fie în alertă și în momentul în care apar ordonanțe de urgență care nu ar trebui să existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanța 13, acea nefericită Ordonanță 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.”, a spus Klaus Iohannis la Sibiu.

Recomandari