Juncker nu ne dă nicio șansă la Schengen: România, mai coruptă ca Bulgaria

0 26

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, afirmă că România nu merită să fie încă în spațiul Schengen pentru că, spre deosebire de Bulgaria, țara noastră trebuie să facă mai multe eforturi pentru eradicarea corupției.

„L-am întrebat azi pe Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene, care este principalul motiv pentru care România nu este încă primită în spațiul Schengen. Răspunsul lui m-a uimit: „Unlike Bulgaria, Romania still needs to do more to eradicate corruption and that’s the main reason Romania can not join yet the Schengen Area.” Recunosc că nu mă așteptăm la un asemenea răspuns. Suntem, oare, chiar mai corupți decât bulgarii?”, scrie pe Facebook senatorul PMP Vasile Cristian Lungu. Afirmația a fost făcută la Formului Tinerilor Parlamentari din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, eurodeputatul social-democrat Răzvan Popa se arată dezamăgit de poziţia transmisă de preşedintele Comisiei Europene, la Forumul Tinerilor Parlamentari din Europa, referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen. În ciuda faptului că în discursul din septembrie despre Starea Uniunii Europene preşedintele CE a afirmat răspicat că România trebuie să intre în Spaţiul Schengen, acum acesta a sugerat că alte state sunt mai bine pregătite.

„O astfel de poziţie arată inconsecvenţă în viziunea despre proiectul european, nu doar în cea despre România. Este ştiut şi recunoscut chiar de preşedintele Juncker faptul că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen. De aceea, este regretabil şi inexplicabil faptul că acum preşedintele Comisiei Europene transmite un alt semnal, unul greşit despre aderarea României la Spaţiul Schengen. România este una dintre cele mai pro-europene ţări şi una dintre ţările membre care susţine consolidarea Uniunii Europene şi a procesului de integrare în această familie. Vreau să cred că preşedintele CE poate trece peste apartenenţa la o anumită familie politică europeană şi va reveni la poziţia corectă faţă de ţara noastră, poziţie reiterată de altfel în mai multe rânduri de Comisia Europeană” a spus eurodeputatul Răzvan Popa.

Recomandari