Judecatorii Polonezi, solidari cu protestele magistratilor din Romania: Recentele soluții legislative reprezintă o amenințare iminentă la independența justiției

Asociația judecătorilor polonezi IUSTITIA își exprimă solidaritatea cu judecătorii români, care se opun schimbărilor din sistemul de justiție care încalcă principiul independenței sistemului judiciar, se arată într-un comunicat al Asociației, titreaza g4media

”Protestul colegilor noștri români a fost organizat în interesul legitim de a apăra cadrul legal minimal al sistemului judiciar. Recentele soluții legislative adoptate de legiuitorul din România reprezintă o amenințare iminentă  la independența justiției și subsecvent la adresa drepturilor și libertăților civile. În consecință, justiția din România este pe deplin îndreptățită și critice acele prevederi care subminează independența justiției”, se arată în comunicatul Asociației judecătorilor polonezi IUSTITIA.

De notat că magistrații polonezi au protestat la rândul lor împotriva modificărilor unor modificări legislative care au dus la declanșarea articolului 7 de către UE împotriva Poloniei.

Curtea de justiție a Uniunii Europene a decis, în decembrie 2018, că Polonia trebuie să renunțe la aplicarea dispozițiilor naționale privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme. Reforma Curții Supreme prin reducerea vârstei de pensionare – o epurare mascată a judecătorilor – a fost motivul pentru care Comisia Europeană a declanșat Articolul 7, numit ”opțiunea nucleară”.

Legea adoptată de majoritatea guvernamentală din Polonia, controlată de omul forte Jarosław Kaczyński, a dus la proteste masive din partea unei părți a societății civile, a UE și a Opoziției.

Epurarea mascată a judecătorilor incomozi din Curtea Supremă printr-o lege care modifică vârsta de pensionare este una dintre măsurile pentru care Comisia Europeană a demarat procedura de sancționare a Poloniei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, cel care prevede suspendarea dreptului de vot, adică participarea la deciziile UE.

 

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More