Judecătorii CCR nu mai pot fi arestați sau trimiși în judecată decât cu aprobarea plenului Curții; Președintele a promulgat legea

1

Judecătorii CCR nu mai pot fi arestați sau trimiși în judecată decât cu aprobarea plenului Curții. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ care modifică şi completează Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. 

Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei CCR, Parlamentul eliminând din textul adoptat iniţial prevederea potrivit căreia judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea plenului Curţii.

Actul normativ prevede, în forma finală, că încuviinţarea reţinerii, arestării, percheziţiei sau trimiterea în judecată se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii Constituţionale, după ascultarea judecătorului în cauză.

Curtea Constituţională a decis în 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL şi USR, că unele dispoziţii din legea de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sunt neconstituţionale.

Senatul a reexaminat, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, iniţiat de deputatul Adnagi Slavoliub (minorităţi).

Loading...