Jaf descoperit de Curtea de Conturi și în 2015 la Ministerul Sănătății

0 71

După modelul lui Ceaușescu în 1989, Victor Ponta a mai dat 100 de lei la salariu (a se citi 25%) personalului medical, în 2015, ca să poată prădui bugetul ministerului în favoarea clientelei politice.
Curtea de Conturi a descoperit că în anul 2015, sub coordonarea lui Nicolae Bănicioiu cheltuielile făcute de spitale cu bani de la Ministerul Sănătății au adus un prejudiciu de 61 milioane de lei la bugetul de stat!
„Aparatura medicala cumparata cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din tara nu a fost pusa in functiune sau nu a fost utilizata in scopul initial”, arată Curtea de Conturi în draftul unui raport pentru 2015 care include și identificarea unor plăți ilegale de jumătate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum și plăți de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumpărate fără respectarea procedurilor de achiziții publice.

Curtea de Conturi a verificat eefectiv modul în care spitalele au cheltuit în 2015 fondurile virate de Ministerul Sănătății pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală.

Inspectorii Curții reclamă în raportul citat și faptul că Ministerul Sănătății „nu a verificat in mod corespunzator modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la achizitionarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate si eficienta, la nivelul unitatilor sanitare subordonate si la nivelul unitatilor sanitare de subordonare locala”. Asta în timp ce medicilor li s-a spus în mod constant: nu sunt bani pentru salarii decente!

Prejudiciul total calculat de Curtea de Conturi se ridică la 61,7 milioane de lei în 2015.

Un exemplu deja cunoscut al modului în care sunt cheltuiți banii publici în sănătate este secția pentru Arși de la Spitalul de Urgență Floreasca. În ciuda cheltuirii a peste 9 milioane de euro pentru echipamente, dotări și servicii, secția nu este nici acum funcțională în integralitate.

Recomandari